A csabaiak negyede kerékpáron közlekedik

2017. február 26. 07:34 | Mikóczy Erika

Újabb kerékpárutak épülnek a Körte soron, a Gyulai úton, a Berényi úton és Jaminában.

Békéscsabán nap mint nap rengetegen választják közlekedési eszközül a kerékpárt, hogy eljussanak az iskolába, a munkahelyre, bevásárolni vagy más úti céljukhoz. Az utóbbi években bővült a kerékpárút-hálózat és rövidesen még több helyre eljuthatunk két keréken. Az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretéből, 813 millió forintból épít újabb kerékpárutakat a Körte soron, a Berényi úton és Jaminában.

Mint azt Hanó Miklós alpolgármester elmondta, a járdaprogramhoz hasonlóan szisztematikusan építkezik a város ezen a területen is, hisz az itt élők körülbelül egynegyede rendszeresen kerékpárral közlekedik. A Békéscsabai Városfejlesztési Kft. a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban pályázott sikeresen, ennek köszönhetően összesen 4,5 kilométer kerékpárúttal gazdagodhat a város. 2017 első negyedévében elkészülnek a tervek, majd a közbeszerzési eljárások következnek. A három szakasz kivitelezési munkálatai az elképzelések szerint párhuzamosan zajlanak majd 2017 második felétől egy éven keresztül.

Körte sori és Gyulai úti kerékpárút

Hanó Miklós kiemelte, hogy ez a kerékpárút biztosítja majd a városközpontból a Gyulai úton a CsabaPark bejáratáig már kiépült kerékpárút, a Lencsési úton meglévő kerékpárút, továbbá az Élővíz-csatorna gátján meglévő kerékpárút összekötetését.

A Körte sor menti terület folyamatosan beépül, jellemzően fiatalok, kisgyermekesek költöznek oda, emiatt biztonságosabb kerékpársáv helyett kerékpárutat építeni. A kerékpárút megépítését az Élővíz-csatorna hídjától a Gyulai útig, az út CsabaPark felőli oldalán tervezik. Cél továbbá a Gyulai út mentén, a Körte sor és az elkerülő úti körforgalom közötti kerékpárútszakasz megvalósítása is.

A Körte sori és Gyulai úti szakasz biztosítja majd a közvetlen összeköttetést a lakóteleptől délre és keletre fekvő kertvárosias beépítésű területek (Kastély szőlők, Borjúréti kertek, Keleti kertek, Nagyrét) és a távolabbi Fényes városrész, valamint a Gyulai út menti intézmények, munkahelyek között, és a városközpont irányába.

Berényi úti kerékpárút a Szarvasi út és a Széna utca között

A Berényi út az országos közúthálózat része, amelynek kétoldali burkolatszélén kerékpársáv van. Mint azt Hanó Miklós kiemelte, a nagy forgalom miatt itt azonban nem elég biztonságos kerékpáron közlekedni. Az M44-es út megépülésével a forgalom várhatóan még tovább növekszik, majd ez is indokolja az önálló kerékpárút létesítését.

Ez a kerékpárút – amely a Berényi útnak a Szarvasi úttól a Széna utcáig terjedő szakaszát érinti – a Békési- Szarvasi úti kerékpárutat köti össze majd a Mezőmegyer felé vezető kerékpárúttal.

Pataky László utcai kerékpárút és Franklin utcai kerékpársáv

Ez a kerékpárút a városközpont és Jamina között létesít kapcsolatot. A vasút alatti közúti és gyalogos-kerékpáros aluljáró átadása óta a környéken megnövekedett a forgalom, ez is indokolja a Franklin utcai kerékpársáv és a Pataky László utcai kerékpárút megépítését.

A Franklin utcai szakaszon (Varsányi Irén utcától a Pataky László utcáig) az utat 8 méterre szélesítik ki. A 8 méter széles úttesten 2x2,75 m széles gépjármű forgalmi sáv és az úttest mindkét szélén 1,25 m széles kerékpársáv jelölhető ki. A Pataky László utcában azonban önálló kerékpárút létesítése indokolt.

– A Franklin utcától a Stromfeld Aurél utcáig, a jobb oldalon a meglévő járda és az útburkolat közötti vízelvezető árok helyén tervezzük az önálló kétirányú kerékpárút megépítését, majd a Stromfeld Aurél utcától a Szarvasi útig egyesített, elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárút létesülne – tette hozzá Hanó Miklós.

További programok »

Önkormányzati hírek

Opauszki Zoltán: A fás szárú növények védelme még nagyobb hangsúlyt kap Csabán

Opauszki Zoltán, Békéscsaba környezetvédelmi tanácsnoka még múlt év szeptemberében kezdeményezte önkormányzati rendelet megalkotását a fás szárú növények védelméről, és a területek biológiai aktivitásértékének fenntartásáról. A szakmai és társadalmi egyeztetések után, Békéscsaba közgyűlése a legutóbbi ülésén fogadta el a rendeletet, amelyről az ötletgazdát kérdeztük.
2022. szeptember 26. 10:10
FEL