Rézveretes énekeskönyvekből nyílt kiállítás a Munkácsy Emlékházban

2017. március 16. 17:04 | Balázs Anett

Rézveretes énekeskönyvekből nyílt kiállítás kedden a Munkácsy Emlékházban. A reformáció 500. évfordulójának tiszteletére rendezett tárlaton, Mester Gábor magánygyűjteményéből láthatunk régi, csatos evangélikus énekeskönyveket, egyedi díszítésű rézverettel.

A kiállított énekeskönyvek túlnyomó része az 1800-as évek második feléből származik, a legrégebbi kötet 1783-as kiadású. Ezekre az énekeskönyvekre, vagy közismertebb nevén, Tranosciusok borítójára készítették el a vándormesterek vagy úgynevezett drótos tótok a rézveretet.

– Tulajdonképpen óvták, védelmezték őket, mert egyszerű emberek használták. Sokat használták, a papír kopott, pénzük nem volt sokszor megvásárolni és ezért védték – tudtuk meg Kovács Pál, nyugalmazott evangélikus lelkésztől.

 Mindegyik rézveret egyedi mintázatú, készítésének évszáma mellett, a tulajdonos neve is olvasható. Az egyházi énekeket tartalmazó könyvekben azonban kottát nem, csak a dalok szövegét olvashatjuk szlovák nyelven.

Nyíregyházán és Békéscsabán kívül nem igen volt elterjedt a Tranoscius használata ezért Szente Béla a Békéscsabai Települési Értéktér igazgatója szorgalmazta az énekeskönyvek értéktárba való felvételét, melynek javaslatát az emlékház munkatársai már elkészítették. Az énekes és imakönyvek mellett néhány bibliát, valamint funebrált is láthatunk. Ez utóbbi a temetési énekeket tartalmazza. A tárlat a Munkácsy Emlékház termeiben április 20-ig látogatható.

További programok »

Kultúra

Százszorszép Ovi Galéria újabb szépségekkel

A békéscsabai Százszorszép Művészeti Bázisóvodában olyan gyermekléptékű Ovi Galériát alakítottak ki, ahol megismerkedhetnek az óvodások a helyi alkotóművészek munkáival, és a művészi vénával megáldott óvodapedagógusokéval is. A napokban Tóth Ágnes óvodapedagógus nemezmunkáiból állítottak össze tárlatot.
2024. március 28. 17:07
FEL