1956 – Diákoknak a Jókai színház művészeivel

2016. november 6. 13:05 | behir.hu

Az 56-os Emlékév békéscsabai programjai között a Szabad(ság)egyetem négy előadásból álló sorozata a 60 évvel ezelőtt történt eseményeket mutatja be. A harmadik állomáson a Jókai színház művészei egy rendhagyó összeállítással készültek, amelyet elvisznek a város valamennyi középiskolájába. Tege Antal, Fehér Tímea, Kovács Edit és Bartus Gyula előadásában  „Magyar költők: a legszebb magyar, 1956-ot idéző versek Vas Istvántól Márai Sándoron át Petri Györgyig” címmel ismerheti meg a fiatal közönség az összeállítást.

A Békés Megyei Könyvtárban Fekete Pál, a Megyei Forradalmi Bizottság elnöke október 6-án nyitotta a Szabadságegyetem elnevezésű rendezvénysorozatot. Majd Szabó László történelemtanár előadása után a Munkácsy Mihály Múzeumban folytatódott a program. Az irodalmi műsor összeállításához az 56-os emlékbizottság adta az alapot.

- Egy ajánlott irodalmat nyújtottunk át a színház művészeinek, akik gyúrták, módosítgatták, interaktívvá tették és azt gondolom, hogy egy olyan 45 perces órát fognak kapni a középiskolás diákok, amely után megérintődnek az 56-os események emlékeivel – emelte ki Varga Tamás, a polgármesteri hivatal Közművelődési csoportjának vezetője.

Mielőtt a diákok elé vitték a Jókai színház művészei ezt a műsort a múzeum közönségének is bemutatták. A Múzsák termében, az Elnyomás és szabadság kiállítás kulisszái egyedi hangulatot kölcsönöztek az előadásnak.

- A fő cél az, hogy tizenegy középiskolába eljusson, és a fiatalokat is megismertessük, közelebb hozzuk hozzájuk a 60 évvel ezelőtti eseményeket és ezúttal egy kicsit másképp, felnőttebbeknek szóló részeket is beletettünk az összeállításba – fogalmazott Tege Antal színművész.

A Jókai színház művészei az őszi szünet után jövő héten jutnak el a békéscsabai fiatalokhoz a nem mindennapi irodalomórával.

További programok »

FEL