13+1 – A nihiles Goffry koncertje a Stégen

2020. július 15. 08:38 | Diós Zsolt

Szombaton este Békés megye elsőszámú kultúrközpontjának, a Csabagyöngyének a Stégszínpadán adott önálló koncertet Goffry, az egykori Nihil zenekar énekes-gitárosa. Kultúrtörténeti pillanat volt, hiszen több mint 25 év hallgatás után állt színpadra és mutatta be lelke darabkáit. Beszámoló a behir.hu-n.

Finis Nihil

Hírportálunk március elején beszámolt arról, hogy a legendás Nihil zenekar tagjai 25 év csend után - a 30 évvel ezelőtti forgatókönyvnek megfelelően – Medgyesegyházán újra összejárnak és próbálnak, sőt új dalokat írnak. Povázsai Szilárd nem vállalta az aktív közreműködést, de jelenlétével, ötleteivel segíti a többieket. Hasonlóan jár el Hegyi Öcsi, aki lelkesen tolja a banda szekerét. Az 1989-es időket idézi az is, hogy Bognár Tibor, Egyik a legtöbb új dal szövegírója. Ezzel a bő kerettel tevékenykedik a gitáros-énekes Tóth „Goffry” András, a basszusgitáros Prisztavok Tibor és a dobos Mészáros „Leves” Levente, akik a folytonosság végett a Finis Nihil nevet választották. Áprilisra tervezték a nagy visszatérést, de a koronavírus legyőzte a punokat is, így a visszatérés eltolódik az őszi lombhullás vagy télvíz idejére.

Goffry

A Nihil 1994-es feloszlása után Goffry 25 évig nem nyúlt a hangszeréhez, eltávolodott a színpadtól, a zenétől. 2019-ben mégis ő hívta össze az egykori társakat és kezdeményezte a régi alapokon egy új zenekar megalapítását.
25 esztendő a tudomány szerint egy emberöltő, ugyanis ennyi az egy-egy emberi nemzedék kifejlődéséhez szükséges idő. Goffry ennyi idő elteltével is igent mondott a felkérésre és egy szál gitárral kiállt és megnyilvánult a közönség előtt a Csabagyöngye Stégszínpadán. Ezzel óriási bátorságról tett tanúbizonyságot.


Lelkem darabkái című ónálló estjére 13 dallal készült és a nóták között vidám és kevésbé vidám történeteket mesélt életéről. Kíméletlen őszinteséggel beszélt a vidéki rockandroll sztárság viszontagságairól, a korábbi alkoholfüggőségéről, a kórházban töltött időről, a beteljesületlen szerelemről. A nézők egy pszichológus nélküli terápia részesei voltak, sok esetben zavarba ejtő kitárulkozással. A hol punkos nyereséggel, hol melankolikusan hangszerelt balladák tűpontos lenyomatát adták egy generáció problémáiról, útkereséséről, felnőtté válásáról. Egy olyan generációról, mely megélte a rendszerváltást, mely vidéken maradt és próbált meg boldogulni, mely büszke gyökereire, mely visszatalált a helyes útra és az életet választotta.
A közönség vastapssal jutalmazta a 2020. év nagy Békés megyei visszatérőjének akusztikus koncertjét, aki egy ráadásdallal köszönte meg az estét.

Konklúzió

A kiváló főpróba után nincs is más dolgunk, mint várni a Finis Nihil zenekar bemutatkozó koncertjét.

További programok »

Kultúra

FEL