,,Verset írok mindenről, ami szép”

A Békés Megyei Könyvtár és a Könyvtártámogató Alapítvány szlovák irodalmi délutánja csütörtökön volt a Békés Megyei Könyvtárban, ahol Csicsely Mihály, író mesélt az életéről és a verseiről, melyek két nyelven jelentek meg, szlovákul és magyarul.

Az esemény Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár igazgatójának szavaival vette kezdetét, aki bemutatta a jelenlevőknek az író munkásságát. Megtudhattuk, hogy a szerzőnek számos verse született, melyeket a könyvtárlátogatók szívesen olvasnak. Maga a költő is, a versíráson kívül szívesen tölti a szabadidejét olvasással. Egy rendkívül színes programot láthattunk, hiszen Csicsely Mihály mellett még a szlovák iskola diákjai, Fodor Ferencné, Kiszely Jánosné és Kovács Jánosné is verset mondtak szlovák nyelven. Majd citera játékot hallhattak a megjelentek, melyet még hangulatosabbá tettek a hagyományos szlovák énekek is.

Közreműködött Ocsovszki Ildikó és tanítványai. A következőkben a költő életrajzát és munkásságát Lonovics Lászlóné, a program szervezője és moderátora mutatta be. Az eseményen részt vett Ancsin Pálné, a Szlovák Klub vezetője és Molnárné Pribojszki Judit, a szlovák önkormányzatának elnökhelyettese. Az író elmesélte, hogy már nagyon hosszú ideje foglalkozik versírással. Először a katonatársai kérték meg arra, hogy írjon nekik valami szépet, amelyet majd átadhattak a kiszemelt lánynak, mintha saját maguk költötték volna. Majd a leszerelés után kezdett el komolyabban a versírással foglalkozni, ezek a versek már megjelentek nyomtatásban is. A költő kifejtette, hogy számára az a legfontosabb, hogy a versei hitelesek legyenek és mindenki számára érthetőek. Az ihletet a költészetéhez a mindennapokból gyűjti, azt mondja, bármiből lehet vers, ami szép.

Megosztás:

Címke: