Újraindulhat nyár elején a baromfiexport Békés megyéből

Április végén, május elején részben újraindulhat a baromfiexport Békés megyéből.

Bognár Lajos országos főállatorvos elmondta: a korlátozás alatt nem lévő területekről külön engedély nélkül lehetséges a kiszállítás az európai uniós országokba, valamint az Egyesült Államokba és Ukrajnába, utóbbi ország esetén kiegészítő bizonyítványra van szükség.

Hozzátette: a madárinfluenza-járvány miatt korábban korlátozásokat hozó harmadik országokkal felvették a kapcsolatot, levélben, illetve a folyamatos egyeztetések során kérték az exportkorlátozás feloldását.

Azokba az államokba, amelyek csak területi korlátozást vezettek be – ilyen például Hong Kong, Szerbia, Izrael, Mexikó, Francia Polinézia, az Egyesült Arab Emirátusok és Oroszország – az utolsó végfertőtlenítést követő 3 hónap elteltével, illetve a visszaigazoló engedély megérkezését követően lehet ismét szállítani.

Azok az országok, amelyek egész Magyarország területét illetően korlátozást vezettek be (például Japán, Dél-Afrikai Köztársaság, Szingapúr, Tajvan, Dél-Korea, Jordánia, Szaúd-Arábia, Moldova és Kuvait), az április elején, Bács-Kiskun megyében ismét felbukkant madárinfluenza-vírus miatt továbbra sem engedélyezik az importot sem Békés megyéből, sem Magyarország más területeiről.

A Bács-Kiskun megyében a vírus terjedésének megakadályozása érdekében a szakemberek megkezdték – állami kártalanítás mellett – a mintegy 10 500 liba és a 10 370 kacsa leölését.

2016. november 3. és 2017. február  25. között összesen 234 baromfiállományban mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma a H5N8 madárinfluenza törzs jelenlétét. A betegség Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Veszprém megyei állományokat érintett.

Összesen 2,65 millió baromfit ártalmatlanítottak, a legtöbb állatot, mintegy hatszázezer baromfit Bács-Kiskun megyében kellett megsemmisíteni.

A baromfiállományok mellett 200 vadmadárban (16 megye 50 településén), valamint 10 fogságban tartott madárban (5 tartási helyen) mutatták ki a madárinfluenza vírusát – írja portálján a NÉBIH.

 

Megosztás:

Címke: ,