Történelmi örökség XXI. századi köntösben

Vágvölgyi Nóra | 2017. január 11. - 06:06

Elkészült, s immár nyilvános a gyulai vár és az Erkel Ferenc Emlékház honlapja. Az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kötelékébe tartozó kiállítóterek virtuális felületei folyamatos fejlesztés, bővítés alatt állnak, a soron következő lépés a művelődési központ internetes oldalának teljes megújítása lesz. Ezen folyamat az arculati elemek egységesítésére, az alapinformációk könnyebb elérésére, közzétételére, s végső soron az intézmények népszerűsítésére irányul.

A történelmi fürdőváros legrégebbi épített öröksége, vagyis a vár honlapja már december óta elérhető, míg az Erkel Ferenc Emlékház oldala a napokban nyerte el végső formáját. Mindkét honlap a legkorszerűbb technikai- és a legstílusosabb dizájnelemeket vonultatja fel. Mint Varga Ottó, a fejlesztést végző cég egyik szakembere elmondta, munkatársaival együtt arra törekedtek, hogy mind a vár, mind pedig az emlékház honlapja a legkorszerűbb eljárásokkal operáljon, s mindezt a legmutatósabb kivitellel valósítsák meg.

Példaként hozta, mindkét oldal esetében úgynevezett reszponzív eljárással dolgoztak. A reszponzív weboldal (RWD) egy olyan megközelítéssel tervezett oldal, melynek célja, hogy optimális megjelenést biztosítson – könnyű olvashatóság, egyszerű navigáció a lehető legkevesebb átméretezéssel és görgetéssel – a legkülönfélébb eszközökön (az asztali számítógép monitorjától egészen a mobiltelefonokig). Ilyen módon készült el az Almásy-kastély honlapja és ilyen lesz a művelődési központ oldala is.

– A weboldalak megvalósításához alkalmazott keretrendszerek lehetőséget biztosítottak számunkra, hogy a kreativitás még inkább hozzáadott értéket tudjon teremteni – fogalmazott Varga Ottó. Mint kifejtette: ahelyett, hogy elvesztek volna a programkódok rengetegében, sokkal inkább oda tudtak figyelni a letisztult designra, a web-ergonómiailag felhasználó-barát megjelenésre. – Félreértés ne essék, azt nem mondom, hogy a fejlesztés során nem mászkáltunk <div> tag-ek rengetegében, azonban közben jelentős figyelmet tudtunk szentelni arra, amit valójában közvetíteni akar a webhely – emelte ki.

„A fejlesztés során szem előtt tartott célkitűzések: Egyszerűség! Az intézmény arculati jegyeit leginkább kifejező letisztult megjelenés. Korszerűség! Aktuális külföldi trendek alkalmazása. Csak a lényeg! Könnyen áttekinthető felépítés a gyors információszerzés érdekében. Vágykeltés! A látogatás során átélhető látvány és élményvilág érzékeltetése.”

A http://gyulavara.hu/ átfogó képet nyújt, hiszen az állandó kiállításról, az 1566-os ostromról, a szolgáltatásokról, a belépőjegy-árakról, a kapcsolat felvételi lehetőségekről is hasznos, érdekes információkkal szolgál. A http://erkelemlekhaz.hu/ oldal szintén az információk gazdag virtuális tárházát adja, itt a nagy zeneszerző életéről, Gyula városához fűződő kapcsolatáról olvashatunk, valamint a sakkhoz, a szülőföldhöz, a Himnusz megkomponálásához kapcsolódó anekdotákat is megtalálhatunk.

Az Almásy-kastély mellett a vár és az Erkel emlékház felől érdeklődnek előzetesen legnagyobb számban a Gyulára érkező, illetve úti célt kereső turisták; emiatt a város ezen három turisztikai attrakciója kapott önálló honlapot – tájékoztatott Fábián Tamás, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője. - Ezek a felületek a legfontosabb információkkal szolgálnak, ami egyfelől valóban kedvet teremthet a látogatáshoz, másrészt minden segítséget megad annak megtervezéséhez. Az oldalak statikusak, hiszen a közönséggel az interaktivitást közösségi felületeinken szeretnénk a már remekül működő módon folytatni.

– Valóban fura, hogy a magyar történelem és kultúrtörténet ezen fontos helyszínei eddig nem rendelkeztek működő weboldallal; a jelenlegi felépítésében egy éve működő nonprofit kft. most méltó módon pótolja ezt a komoly elmaradást – fogalmazott a kommunikációs vezető, aláhúzva, az Almásy-kastély mintájára a vár oldala is négy nyelven, magyarul, románul, németül és angolul lesz elérhető.

Jelenleg fejlesztés alatt áll a http://gyulakult.hu/, ami majdan egyfajta ernyőoldalként funkcionál – közölte Fábián Tamás. Hozzátette, innen lehet majd továbbnavigálni a kiállítóterek oldalaira, azon azonban a legnagyobb szerepet az – ugyancsak a nonprofit kft. működtetésében tevékenykedő – Erkel Ferenc Művelődési Központ kapja. Ez a weblap folyamatosan frissülni fog, a napi aktualitások, programok/események is megjelennek majd rajta.

További érdekességként azt is közölte, a vár Facebook-oldalán jelenleg is fut egy nyereményjáték, melynek lényege, hogy, aki a honlapról szóló poszthoz hozzászólásként odaírja, hogy kivel látogatna szívesen az erődítménybe és like-olja az oldalt, az nagy eséllyel páros belépőjegyet nyerhet.

A gyulai vár Fb-oldala: https://www.facebook.com/GyulaiVar/. A több mint hat évszázados erődítmény, az Almásy-kastélyhoz hasonlóan Twitter (https://twitter.com/VarGyulai) és Instagram-oldallal (https://www.instagram.com/gyulaivar/) is rendelkezik.