„Történelmet kézbesítünk!” – 150 évet mutat be az utazó postamúzeum – Videóval

„Történelmet kézbesítünk!” Ez a jelmondata annak az utazó kiállításának, amely a Magyar Posta 150 éves történetét mutatja be. Egy levélkézbesítő teherautó gyomrában rendezték be a kiállítást, ahol évszázados relikviák, használati tárgyak és a mai kor vívmányai is bemutatkoznak. Gyula városában két napig állomásozik a Postamúzeum.

A független Magyar Királyi Posták létrejöttéről is tájékoztat az a tárlat, amely igazi relikviákat vonultat fel – köztük távírót és távbeszélőt is. A helyi posták és gyűjtők is kiegészítik a kiállítást saját darabokkal – mint mondják, igazi gyulai kincsekkel.

– Azon túl, hogy bemutatjuk a 150 évvel ezelőtt indult önálló Magyar Posta történetét, a legmodernebb 3D-s fotó segítségével a múlt postása a jelen látogatójának kézbesít levelet egy fénykép erejéig – árulta el a Gyulai 1-es számú Posta vezetője Németh Mária, aki azok közé tartozik, akik saját relikviáikkal egészítették ki a tárlatot.

A 3D-s fotó is elnyerte a látogatók tetszését, de maga a tárlat is felkeltette az érdeklődést, sőt, emlékeket ébresztett az idősebb generációban.

 

 

– Egyben vannak a régi, hagyományos berendezések, a távíró, a régi telefon, egy élmény volt ezt megtekinteni. Megmondom őszintén nosztalgiáztam is egy kicsit, mert vidékről jöttem és még anno élőben láttam a használati eszközöket, működés közben. Találtam olyat is, amivel még soha nem találkoztam, minden szép itt és örülök, hogy láthattam a kiállítást – nyilatkozta az egyik látogató, Szabó István.

Gyula városa pozitívan fogadta, hogy a településre érkezett a vándorkiállítás – mondja az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum kommunikációs vezetője, hiszen megfelelő kiegészítője a fürdőváros kulturális kínálatának. A szakember szerint olyan különleges információkat tudhat meg a látogató, amelyeket eddig még nem feltétlenül hallott.

– A készítők arra is törekedtek, hogy a kiállítás interaktív legyen. A kiterjesztett valóság is megjelenik például ebben a puttonyos autóban. Kívülről nem gondolná az ember, hogy milyen sok kincset, milyen sok érdekességet rejt ez a tárlat – nyilatkozta Fábián Tamás, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője.

Két napon keresztül állomásozik a vár szomszédságában a postamúzeum, azután folytatja országjáró körútját egészen októberig, amikor visszatér Budapestre, a Postai Világnap ünnepére.

Megosztás:

Címke: , , , , ,