Terv, hogy karácsonykor délben zárnak a boltok

A szakszervezet szerint tarthatatlan a kereskedelem helyzete.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete Országos Értekezlete megállapította, hogy a kereskedelmi ágazat napjainkban az egyik legsúlyosabb válságát éli mind a munkabérek, mind pedig az ágazatban foglalkoztatott munkavállalók létszámát tekintve.

 

A KASZ követeli a kereskedelmi munkavállalók bérszínvonalának rendezését. Szeretnék, ha olyan minimálbér lenne Magyarországon, amelynek nettó értéke 2018. január 1-től eléri a létminimum szintjét, illetve olyan garantált bérminimum, amely megoldást jelenthet a szakképzett munkaerő-hiányra.

Leszkó Andrea, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete Országos Értekezletének megyei titkára szerint ehhez első lépésként 2017. január 1-től több mint tíz százalékos emelésre van szükség. Leszkó Andrea úgy véli, az alacsony bérszínvonal emelésére nem jelent megoldást a kormány által tervezett – és a munkaadók által üdvözölt – járulékcsökkentés. Az ugyanis szerény mértékű és nem is eredményez automatikus béremelést. A KASZ úgy véli, sokkal fontosabb és hatékonyabb lenne a személyi jövedelemadó csökkentése. Amennyiben a központi, illetve ágazati bértárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor a vállalatok szintjén kell lefolytatni a bérvitákat.

A KASZ úgy látja, az ágazatban kialakult munkaerőgondok fokozódása már az üzletek működőképességét veszélyeztetik. A boltokban nem csak a szakképzett vagy tapasztalt munkaerő hiányzik, hanem sokszor senkit sem tudnak felvenni, mert nincs jelentkező vagy csak alkalmatlan emberek próbálkoznak. A megmaradó dolgozókra így egyre nagyobb teher és nyomás hárul. Sokszor látnak el több munkakört, túl sok a kifizetetlen túlóra, a kiadatlan szabadság, kevés a pihenőnap, nincs magánélet, sőt, olykor betegszabadságra is nehéz elmenni. A munkaerő-hiány következtében kialakult helyzet a szakszervezet számára elfogadhatatlan, ezért minden szinten fel kell lépnünk a tisztességes munka feltételeinek biztosításáért.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete úgy véli, a kormánynak egyértelművé kell tennie, mit kíván tenni a tömeges munkaerő-hiány megszüntetése érdekében. A járulék- és adócsökkentésen túl vissza kell állítani a munkaügyi ellenőrzés rendszerét.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete kezdeményezi egy országos foglalkoztatási kódex kidolgozását és elfogadását, amely a jogszabályokban előírtakon felül tartalmaz egyéb erkölcsi normákat is. Egy ilyen kódex része a munkáltatói viselkedési szabályok lefektetése, a munkakörülmények meghatározása, a munkahelyi hűségprogramok rögzítése. A szakszervezet első lépésként azt javasolja, hogy az üzletek már ebben az esztendőben, december 24-én délben zárjanak be.

Megosztás:

Címke: ,