Taroltak a pálinkafőző mesterek az idei versenyen

2017. május 3. 12:36 | Zsíros András

Arany, ezüst és bronz minősítésekkel értékelte a szakmai zsűri az idei Brillante Pálinka- és Párlatversenyre benevezett termékeket. Az eredményeket a hétvégén megtartott 18. Gyulai Pálinkafesztiválon hirdették ki. Tavalyhoz képest duplaannyi, összesen 715 minta érkezett.
Több mint 100 minta kapott valamilyen minősítést. Volt, aki több díjat is begyűjtött. A legeredményesebb magánfőző díját Dr. Gyenesei István nyerte, akinek madárberkenye párlatát egyúttal a legjobb magánfőzött párlat és a legjobb versenyminta címére is érdemesnek találták a döntéshozók, sőt vegyes pálinkája mellett még champion díjat is kapott vele.

Idén már tavalyhoz képest kétszer annyi minta érkezett, és a tapasztalatok szerint azok minősége is egyre jobb. Dr. Bikfalvi Istvánné Hamza Kinga versenyigazgató elmondta, korábban értékmentő tevékenységnek számított a pálinkakészítés, hiszen a lehullott gyümölcsöt használták fel, így biztosítva, hogy az se vesszen kárba. A szakember szerint azonban jó pálinkát csak jó gyümölcsből lehet főzni. Tapasztalatai alapján ezt mára megtanulták a készítők, a fogyasztók pedig élvezik a jó minőséget, és a magasabb árat is hajlandók megfizetni érte. Hiszen természetesen a jó gyümölcsnek az ára is magasabb – tette hozzá.

A verseny eredményeit a 18. Gyulai Pálinkafesztivál programjának részeként hirdették ki. A főszervező szerint mára Gyula neve összeforrt a pálinkával. Bora Imre visszaemlékezett arra, hogy a városban rendezték az első fesztivált, az első versenyt, sőt lovagrend is alakult a szakma népszerűsítésére. Elmondta, a rendezvény egyre nagyobb rangjának és a szervezők munkájának is köszönhető, hogy folyamatosan növekszik a benevezett minták száma.

Ezt szolgálja az a célkitűzés is, hogy a továbbiakban a versenyt kiszélesítsék, és azon a határon túlról érkező párlatok is megmérethessék magukat.

 

A hírről készült videó anyagunk:

További programok »

FEL