Speciális olimpia: alpesi sízőé az első magyar arany

Már a nyitó napon megszületett a magyar delegáció első aranyérme a speciális téli olimpián Ausztriában. Az alpesi síző Csernai Tibor szuper óriás-műlesiklásban, a férfiak középhaladó (M08-as) kategóriájában szerezte meg a győzelmet. A második helyezett svájcinál nyolc másodperccel jobb időt ért el. A kömlődi fiatalember elmondta, hogy Molnár Sándor szakágvezető javaslatára végig a biztonságra törekedett és arra, hogy hiba nélkül teljesítse a pályát.

Tibor 26 éves lesz áprilisban, négy évvel ezelőtt tanult meg síelni. Kiegyensúlyozott teljesítményre képes, amelyet ezúttal is hibátlanul bemutatott. Kiváló versenyző típus, hiszen téthelyzetekben javul a teljesítőképessége és még a zuhogó eső sem zavarta meg. Élete legnagyobb élményének tartja ezt a győzelmet. Az aranyérem mellett két pontszerző helyezésünk is született a sípályán.

Árok Csaba a haladók mezőnyében, míg Szanyi Petra a nők középhaladó kategóriájában lett egyaránt negyedik. Sízőink Eplényben és osztrák edzőtáborokban készültek fel a téli olimpia küzdelmeire. A sípályán tiszteletét tette két olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó: Hunyady Emese és a kanadai Catriona LeMay Doan is. A szombati ünnepélyes megnyitó után néhány órával kiderült, hogy az időjárási körülmények miatt Ramsauban törlik a hófutók számára a vasárnapi selejtezőket. Közben Grazban gyorskorcsolyázóink is jégre léptek és folytatták szereplésüket az időfutamokban.

222 méteren Óvári Réka, Surnyák Viktória és Bohn Zsombor, a 777 méteres távon Mayer Barbara, Péter Dávid, valamint Hocza Róbert volt érdekelt. Mindegyik magyar short trackes idejével elégedett volt Dombóvári Szilvia szakágvezető.

Padlóhoki-válogatottunk újabb győzelmet aratott a körmérkőzések során. Gerencsér Gáborék ezúttal Costa Rica együttesét verték meg nagyon magabiztosan 5–0-ra, esélyt sem hagyva ellenfelüknek. Pintér István szakágvezető szerint csapatunk a legerősebb divizióban küzdhet majd a legfényesebb éremért a folytatásban.

Szombaton egyébként zuhogó esőben rendezték meg az ünnepélyes megnyitót. Ennek ellenére is több ezer érdeklődő figyelte a csapatok felvonulását, a színpadi műsort, majd a láng fellobbanását a schladmingi sípálya tövében. Timothy Shriver, a Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség elnöke, köszöntőjében jókedvre és a becsületes sportolásra buzdította a versenyzőket, akik 105 országból érkeztek.

Az 51 fős magyar csapat Hong Kong után és Izland előtt vonult be az olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó, Hunyady Emese felvezetésével. A téli világjátékok versenyei március 24-ig tartanak majd. A 33 magyar versenyző 5 sportágban: alpesi síben, hófutásban, műkorcsolyában, gyorskorcsolyában és padlóhokiban indul.

Forrás: nemzetisport.hu

Megosztás:

Címke: , , ,