Rézveretes énekeskönyvekből nyílt kiállítás a Munkácsy Emlékházban

Balázs Anett | 2017. március 16. - 16:58
Rézveretes énekeskönyvekből nyílt kiállítás a Munkácsy Emlékházban Fotó: Kiss István

Rézveretes énekeskönyvekből nyílt kiállítás kedden a Munkácsy Emlékházban. A reformáció 500. évfordulójának tiszteletére rendezett tárlaton, Mester Gábor magánygyűjteményéből láthatunk régi, csatos evangélikus énekeskönyveket, egyedi díszítésű rézverettel.

A kiállított énekeskönyvek túlnyomó része az 1800-as évek második feléből származik, a legrégebbi kötet 1783-as kiadású. Ezekre az énekeskönyvekre, vagy közismertebb nevén, Tranosciusok borítójára készítették el a vándormesterek vagy úgynevezett drótos tótok a rézveretet.

– Tulajdonképpen óvták, védelmezték őket, mert egyszerű emberek használták. Sokat használták, a papír kopott, pénzük nem volt sokszor megvásárolni és ezért védték – tudtuk meg Kovács Pál, nyugalmazott evangélikus lelkésztől.

 Mindegyik rézveret egyedi mintázatú, készítésének évszáma mellett, a tulajdonos neve is olvasható. Az egyházi énekeket tartalmazó könyvekben azonban kottát nem, csak a dalok szövegét olvashatjuk szlovák nyelven.

Nyíregyházán és Békéscsabán kívül nem igen volt elterjedt a Tranoscius használata ezért Szente Béla a Békéscsabai Települési Értéktér elnöke szorgalmazta az énekeskönyvek értéktárba való felvételét, melynek javaslatát az emlékház munkatársai már elkészítették. Az énekes és imakönyvek mellett néhány bibliát, valamint funebrált is láthatunk. Ez utóbbi a temetési énekeket tartalmazza. A tárlat a Munkácsy Emlékház termeiben április 20-ig látogatható.