Óvatosan a klíma használattal – meg is betegedhet! – videóval

Egyre többen védekeznek a hőség ellen klímaberendezéssel a lakásban vagy munkahelyen. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy azt legalább évente egyszer ki kell takarítani. A nem szakszerű felszerelés és karbantartás ugyanis komoly veszélyforrás.

A klímák tisztítása és rendszeres karbantartása több szempontból is fontos. A nem tisztított készülékek egészségünkre negatív hatással lehetnek. Részben a kellemetlen szaghatás miatt, de a karbantartás hiánya a klíma meghibásodását is okozhatja.

– A tisztítás egyrészt egészségügyi okokból fontos, tehát a leporolódott, lekoszolódott készülék fertőzéseket okozhat, légúti megbetegedéseket terjeszthet, ezért tisztítani kell, mielőtt a szezon elkezdődik. Másrészt a kitakarított eszköz kevesebb energiát fogyaszt – mondta el a CsT-Klíma Kft. ügyvezetője, Csjernyik Tamás.

 

 

 Vannak olyan munkahelyek, ahol folyamatosan használják a klímát. Az egyik békéscsabai háziorvos azt mondta, hogy a hetekben több olyan betege is volt, aki fej- vagy torokfájásra panaszkodott, de volt olyan is, akinek alig volt már hangja.

– A klíma egyáltalán nem egészséges. Nagyfokú lehűlést okoz – ha valaki például hosszabb úton klímával utazik az autóban, kiszálláskor annyira megcsapja a meleg, hogy tüdő vagy mellhártyagyulladás alakul ki – fogalmazott Dr. Bereczky Zsolt.

Azért, hogy megelőzzük ezeket a megbetegedéseket, kerüljük a berendezés alatti tartózkodást, vagyis nem szabad, hogy a készülék közvetlenül ránk árassza a hűvösebb levegőt. Emellett fontos a folyamatos szellőztetés is.

Megosztás:

Címke: , , , ,