Művészbejáró: OrgonaPont – nyáresti koncertek Békés megyében is

A Filharmónia Magyarország augusztusban nyáresti koncerteket kínál OrgonaPont sorozatában szerte az országban. Békéscsabán augusztus 11-én a Magyar Rádió Gyermekkórusa lépett fel a Szent István téri katolikus templomban Sárosi Dániel orgonaművész kíséretével. Augusztus 13-án pedig Orosházán, az evangélikus templomban Kovács Szilárd, a pécsi székesegyház orgonistája adott koncertet, Szabadi Vilmos, világhírű Liszt Ferenc-díjas hegedűművész közreműködésével.

 

A koncertek előtt Fekete Katával, a Filharmónia Magyarország Békés megyei irodájának kulturális szervezőjével beszélgetett a 7.Tv Művészbejáró című műsorában Varga Diána műsorvezető.

 

– Az orgonáról a templom, az emelkedett hangulat jut általában az emberek eszébe, komolyzene. Ez az OrgonaPontnál mennyire van így?

 

Az OrgonaPontnál is így van értelemszerűen, hiszen templomba rendezzük meg a koncerteken. Ebben az évben a megyében Békéscsabán és Orosházán vannak OrgonaPontjaink. Egyébként nagyon behatárolja a koncertek helyét az, hogy hol van orgona. Nem minden templomnak van olyan minőségű orgonája, ami azokhoz a művekhez kell, amelyeket mi szeretnénk nyújtani a közönségünknek. Ezért itt a választás Békéscsabára és Orosházára esett. Hogy milyen az orgona, az egy dolog, és hogy milyen a műválasztás, az egy másik dolog. Persze emelkedett a hangulat, és nagyon szeretnénk is, hogy egy ünnepi hangulat lenne jellemző, hiszen koncertről van szó. De azt hozzá kell tenni, hogy igyekszünk azért a komolyzenének egy könnyedebb változatát nyújtani, mert nyár van, meleg van, szórakozásra vágynak az emberek. Éppen ezért a koncertek is így lettek összehangolva, hogy komoly legyen, de közben szórakoztató.

 

– Ezek szerint nemcsak a komolyzene szerelmeseinek szólnak az OrgonaPont estek?

 

Nem feltétlenül az általános közönségünknek szólnak. Őket egyébként elérjük, megtaláljuk, jönnek, de sokan mások a szó szoros értelmében, szinte beesnek a templomba. Tehát amikor látják, hogy sor van, megnézik, mi történik itt. Megnézik a táblát, hogy ez egy OrgonaPont. Van, akit érdekel, más megijed az orgonától, de amikor beülnek az emberek a koncertre, akkor rádöbbennek, hogy ez egy csoda.

 

– Van tematikájuk az előadásoknak?

 

Minden előadásnak külön tematikája van. Az OrgonaPontokat úgy kell elképzelni ebben az évben is, hogy mindig egy érdekes hangszerpárosítás hallható. Tehát volt előadás furulyával és orgonával, ami nem egy gyakori dolog. Ráadásul a Virtuózokból ismert fiatalember, Kiss Benedek Máté játszott és volt, amikor egyszerre két furulya volt a szájában. Utána megkérdeztem, hogyan csinálja, merthogy láttam a tévében, a Virtuózokban, de személyesen látni az teljesen más volt. Elmondta, hogy a Virtuózokban ezt neki három hét alatt kellett megtanulnia.

 

– Most kórus és orgonista hallható.

 

Békéscsabáa a Magyar Rádió Gyermekkórusa érkezik. Körülbelül ötven gyerek, hatodikos-nyolcadikos korosztály. A gyerekkórus több korosztályt ölel fel. A legkisebbek a harmadik-negyedikesek, aztán jönnek a negyedik-hatodikosok és a hatodik-nyolcadikosok. Mellesleg ők azok, akik a legtöbbet utaznak, nemcsak Magyarországon, inkább külföldön lépnek fel. Vannak 14-16-18 éves lányok is, ebben a korosztályban a fiúk a mutálás miatt nem annyira vannak jelen.

 

– A gyermekkórus egy picit más hangzásvilágot ad, mint egy felnőttkórus.

 

Teljesen mást, és teljesen más a műsoruk is. Ők nagyon sok Kodályt és Bartókot énekelnek, az orgona pedig Liszt lesz elsősorban. Tehát a magyar zeneszerzők felé szeretnénk most elmozdulni. A gyerekek hangzásvilága más, de ugyanolyan profi az előadásuk, mint a felnőtteké. A karvezetőjük szerint nagyon-nagyon szigorúan és fegyelemmel kell őket tartani. Egyrészt azért, mert a gyerekeknek ez jó, másrészt pedig azért, mert nem hullhat szét a csapat. Tehát nincs az, hogy elnevetgéli valaki a belépést. Az énekkarban rend van és fegyelem van, ami látszik a koncerten is.

 

– Említened az előbb Kodályt, Bartókot, mi van még a repertoárban?

 

Elsősorban Kodály és Bartók. A népdalgyűjtésekre épít most éppen a gyermekkórus, akik egyébként majdnem minden évben Gyulán táboroznak. Ennek köszönhető, hogy őket el tudtuk hozni erre az OrgonaPontra. Nem nagyon van arról emlékem, hogy Békés megyében valaha fellépett volna a rádió gyerekkórusa.

 

– Az OrgonaPont nem egy most indult kezdeményezés. Az utóbbi évekből van-e esetleg visszajelzés? Mennyire szeretik ezt a nézők, a hallgatók?

 

Ez Békéscsabán egy pár éve indult kezdeményezés. Miskolcon például több mint 60 éves, Szegeden is több mint 60 éves ennek az egésznek a tradíciója. Velük abból a szempontból is nehéz felvennünk a versenyt, merthogy esetükben kétszer-háromszor akkora városokról beszélünk. Ebből következően sokkal nagyobb a turistalátogatottságuk, és egy OrgonaPontnál erre is számítunk, hogy hány turista fog váratlanul bemenni a koncertre. Egyébként Békéscsabán is egyre többen jönnek, és egyre többen keresik, mert megszokták, hogy a Filharmónia nem áll le nyáron sem, egész nyáron nyitva vagyunk. Egyrészt a bérletezés miatt, másrészt az OrgonaPontok miatt. Tehát el lehet jönni ilyenkor is egy-egy különleges hangversenyre, amit nem egy teremben tartunk, annak ellenére, hogy nagyon szeretjük a Csabagyöngyét meg a Jókai színházat év közben. Nyáron beülni a hűvös templomba, ahol 23 fok van, míg kint 38, az azért teljesen más.

 

– Ebből fakadóan akkor a hangulat is más.

 

A hangulat nagyon meghitt tud lenni, és amellett a szórakoztatás is jelen van. Például múltkor nagyon jólesett az, amikor a templom plébánosa a koncert végén felment a szószékre, mondott pár mondatot, és áldást kért arra, hogy Kiss Benedek a tehetséget tovább tudja vinni.

 

– A Filharmónia tehát nem áll le nyáron sem. Mi várható, mi volt eddig, mik a tapasztalatok?

 

A nyári időszak picit csendesebb. Most éppen egy karmesterversenyre készülünk, ami nemzetközi karmesterverseny lesz. Pécsen és Budapesten fogják megrendezni, de vendégeket várnak máshonnan is. Ingyenes lesz egyébként a belépő. Tévéfelvétel készül, nekünk ez egy óriási nagy falat lesz. Lassan indul már az évadunk is, amelyben nagyon nagy nevek lesznek, ennyire erős műsora a Filharmóniának nagyon ritkán van Békés megyében. Tavaly voltak már itt a Budapesti Fesztiválzenekar fellépői, idén újra jönnek. Ez azért nagyon nagy szó, mert az elmúlt tizenévben nem voltak itt. Szintén érkezik a Nemzeti Filharmonikusok együttese, ők egyebek mellett a West Side Story-t fogják játszani majd, ami azokat is becsábíthatja, akik nem feltétlenül komolyzene kedvelők. Itt annyira nagy lesz a zenekar, hogy nagyobb színpadot kell építeni, mint ami a Csabagyöngyében jelen pillanatba rendelkezésre áll. Éppen ezért most a színháztól próbálunk színpadelemeket szerezni, mert valahova el kell majd helyezni a zenekart.

 

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , , ,