Munkahelyteremtő támogatások a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak – Videóval

10 milliárd forint keretösszeggel indított pályázati programot a munkahelyteremtő beruházások támogatására a Nemzetgazdasági Minisztérium az új munkahelyeket létrehozó mikro-, kis- és középvállalkozások számára. Arra számítanak, hogy a forrásból 1100-1200 vállalkozás, akár 5000-5500 új munkahelyet létesíthet, továbbá segíti mintegy tízezer már meglévő munkahely megőrzését.

Új gépek, berendezések, műszaki eszközök, technológiák beszerzésére, illetve üzleti célú ingatlan vásárlására, de új létesítmények építési költségeire is fel lehet használni a vissza nem térítendő támogatást. A vállalkozások új munkahelyenként legfeljebb 2 millió 700 ezer forintos kormányzati támogatáshoz juthatnak a pályázatban.

– Alapesetben másfél millió forint támogatást kaphat, aki álláskeresőt, illetve közfoglalkoztatottat vesz fel. A hátrányos helyzetű térségekben – Békés megyében ez néhány település kivételével szinte mindenütt igaz – még további 400 ezer forintos támogatás is lehet, így összesen 2,7 millió forintos támogatást igényelhetnek egy fő foglalkoztatott után – emelte ki Pántya Imre, a Békés Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályának vezetője.

 

 

A pályázatról a Békés Megyei Kormányhivatal munkáltatói fórumokat tart a megye több településén.

A kormány kiemelten kezeli a mikro-, kis- és középvállalkozások helyzetét, mivel úgy vélik, hogy technológiai fejlesztésekkel, uniós és belföldi támogatásokkal ezek a cégek tovább erősödhetnek. Ezzel versenyképességük, így pedig az ország versenyképessége is tovább javulhat.

– Ők alkotják a hazánkban lévő vállalkozások 99 százalékát. Ha a foglalkoztatási adatokat nézzük, akkor azt látjuk, hogy a kkv-szektorban dolgozik a munkavállalók több mint kétharmada, tehát nagyon jelentős szektorról van szó. A technológiai fejlesztésekkel és a célzott támogatásokkal ezek a cégek biztosabban fennmaradhatnak, biztosabban erősödhetnek, ezáltal a versenyképességük is növekszik – hangsúlyozta dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott.

A munkáltatói fórum mellett a Békés Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya konzultációt biztosít minden érdeklődőnek. A pályázati dokumentációt a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Békés Megyei Kormányhivatal honlapján tették közzé. A pályázatokat a megyei kormányhivatalok foglalkoztatási főosztályaihoz szeptember 15-ig lehet benyújtani.

Megosztás:

Címke: , , , , , , ,