Mesélő múzeum: A pillanat megörökítése

Események vagy személyek megörökítése az utókor számára, történelmünk szerves részét képezi. Korábbi évszázadokban festmények, rajzok útján volt csak erre lehetőség, de a 19. századtól a fényképezőgép vette át ezt a szerepet. Szemben korunk legmodernebb technikájával, elődeink csak egy kezdetleges és nagyobb méretű eszközt használhattak, amelynek fokozatosam számos típusa alakult ki. 2016-ban egy régi, ún. Eho-típusú fényképezőgép került a Munkácsy Mihály Múzeum Helytörténeti gyűjteményébe, amelyet az 1930-as években gyártották Németországban.

A vállalat elődjét 1910-ben Karl Schaupt kereskedő helyezte át Lipcséből Drezdába. Az üzletet 1926-ban Emil Hofert vette át, neki köszönhető, hogy egyszerű dobozos fényképezőgépek gyártásába kezdtek. 1931-től “Eho” Kamera-Fabrik GmbH néven működött, ahol 30 fő dolgozott. Az 1930-as évek elején Karl Heinrich Altmann műszerésznek köszönhetően, a vállalat új utakra lépett, ekkor kezdték és közel 20 évig gyártották a fényképezőgép „Altissa” típusát.

Az úgynevezett dobozos fényképezőgépek típusába tartozó gép állapota jónak mondható, bár ma már nem működőképes. Ez egy egyszerű fényképezőgép típus, a leggyakoribb formája általában fém dobozban volt. Az egyik végén rögzítették a lencsét, míg a másikon a filmet helyezték el. A 19. század vége és a 20. század eleje közötti időszakban voltak nagyon népszerűek, bár a fókuszt még nem lehetett beállítani rajta. Sokat jelentett az, hogy a dobozos fényképezőgépeknél is bevezették a vakut, amely lehetővé tette a beltéri fotók készítését is.

 

Szakál Veronika, történész

Munkácsy Mihály Múzeum

Megosztás:

Címke: , ,