Már aratják az ipari kendert Békés megyében

Megkezdődött az ipari kender betakarítása Békés megyében. Idén 140 hektárra, a tavalyihoz képest közel kétszeresére nőtt a termőföldek területe. A vetőmag termesztése mellett élelmiszeripari magtermelésre és rostnövény termesztésére, illetve hasznosítására fektetik a termelők a hangsúlyt.

Békés megyében 25 település foglalkozik jelenleg ipari kender termesztésével. Idén 140 hektáron termelnek ipari kendert. Az aratás a héten kezdődött meg, csütörtökön például Dévaványán, ahol 15 hektáron indult el a gépi betakarítás.

Bernhard Lindner Békés megyei koordinációs vezető kérdésünkre arról tájékoztatott, hogy a termés felét vetőmagként hasznosítják tovább (ezt kézi betakarítással végzik), míg másik felét gépekkel aratják, ebből pedig élelmiszeripari célokra is jut majd. A melléktermékeket a gyógyászatban hasznosítják.

 

 

Az aratás után a növényt traktorok segítségével viszik a szárítóba, ahol szárítás után, pár héten belül használatra alkalmas lesz a növény. A kézi betakarítással zajló munkálatok várhatóan augusztus 21-én kezdődnek el Gyulán és környékén.

 

 

 

Megosztás: