Magyarországon is megjelent a világot letaroló zsarolóvírus

Világszerte már 99 országot érint, és egyre csak tovább terjed az a péntek délután indult kibertámadás-sorozat, amely miatt az Egyesült Királyságban már kórházak rendszere is leállt, az intézményekben felfüggesztették a sürgősségi ellátást – írja a hvg.hu. Az érintett felhasználók száma gyorsan nő, egy zsarolóvírus van a háttérben.

Európából indult, néhány óra alatt világméretűvé vált az a kiberbaj, amelynek elszenvedőinek a WannaCry nevű zsarolóvírus és variánsai (WanaCrypt0r 2.0, WCry) okozzák. A kártevők lezárják a megfertőzött számítógépeket, és a képernyőre kiírt üzenetben tájékoztatják a felhasználót, hogy csak akkor megy majd tovább a rendszer, ha kifizetnek 300 dollárt (kb. 85 ezer forintot).

A Check Point kiberbiztonsági cég és más, az ügyet figyelő szakértők szerint a támadás során használt eszközt a Shadow Brokers nevű hackercsoport szivárogtatta ki. Ők azok, akik nemrég azt állították, ilyesmi szoftvereket loptak az amerikai titkosszolgálattól.

A támadássorozatot valós időben monitorozó MalwareTech-érképre felkerült Magyarország is. A Bleeping Computer belsős forrásra hivatkozva jelentette, hogy a magyarországi Telenor is érintett. A szolgáltatónál a hvg.hu kérdésére megerősítették, valóban elért hozzájuk a támadássorozat. Ugyanakkor hangsúlyozták, ebből az ügyfelek nem éreznek meg semmit.

 

Forrás: portfolio

Megosztás:

Címke: ,