Külhoni magyar családi vállalkozóknak tartottak képzést Gyulán

Gyulán tartanak 178 kárpát-medencei vállalkozónak három napos képzést a napokban a „2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve programban”. A gazdaságfejlesztését tekinti elsődlegesnek a Magyar Kormány a külhoni magyar közösségek támogatásában – mondta el Potápi Árpád János. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hozzátette: egy milliárd forintból támogatja a külhoni magyar vállalkozásokat a Miniszterelnökség.

Erdélyből, Felvidékről, Vajdaságból, Kárpátaljáról, Muravidékről és Horvátországból is érkeztek magyar vállalkozók a Békés megyei fürdővárosba. Zelenyák Gabriella és családja például Beregszászban üzemeltet cukrászdát.

–Ez egy óriási lehetőség mindenki számára. Segíti a talpon maradásunkat, és azt, hogy otthon tudjunk maradni, emellett a fejlődésünket. Főleg azért segítség, mert a családi vállalkozásoknak szól, és ennek köszönhetően a családunk együtt tud maradni – mondta el Zelenyák Gabriella.

A külhoni magyar családi vállalkozásoknak június 16-án jelent meg a pályázati felhívás, amelyben eszközbeszerzésre, és a tevékenységükhöz kapcsolódó szolgáltatások költségeinek támogatására pályázhatnak.

–Ezzel a programmal egyszerre tudjuk támogatni a szülőföldön maradást, a családok egységét, és a magyar vállalkozások sikerességét – emelte ki Milován Orsolya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság Nemzetpolitikai Stratégiai Tervező és Tájékoztatási Főosztály főosztályvezetője.

A szakmai rendezvényen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára tájékoztatta a vállalkozókat a most megjelent pályázatokkal és a program tervezett lépéseivel kapcsolatosan.

–Ha külhoni magyar vállalkozókat támogatunk, akkor azzal hat-hét magyar munkavállalót is támogatunk és nyilván ennyi magyar családot is. A legtöbbjük úgy képzeli el, hogy helyben az adott településen, térségben, országban kívánja a vállalkozását fejleszteni. Ennek a programnak nemzetmegtartó ereje van – hangsúlyozta Potápi Árpád János államtitkár.

A kárpát-medencei családi vállalkozások mellett a külhoni induló és már működő fiatal vállalkozóknak is kiírt pályázatokat a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága.

 

A hírről készült videó anyagunk:

 

Megosztás:

Címke: , , , , , , ,