Közepes az idei búza terményátlaga Békés megyében – Videóval

Már a magtárakban van az őszi búza. Békés megyében régiónként eltérő lett az idei termés minősége és mennyisége is. A gazdák a felvásárlási árakkal sem elégedettek.

A szakemberek szerint Békés megyében jelentős különbségek vannak az őszi búza minőségét és mennyiségét tekintve és a felvásárlási árak sincsenek arányban a befektetett munkával. 

– Nagyon gyengék a felvásárlási árak, nem tükrözik azt a befektetett  munkát, ami a búzatermesztésben van. Nagyon nehéz közepes terményátlagnál  visszakapni azt a költséget, amelybe a termelés került. Az árak jelenleg 42-44 és 45 ezer forint körül mozognak – közölte a behir.hu kérdésére Dominkó Sándor, az Orosfarm Zrt. igazgatósági elnöke.

Észak-Békésen csaknem egy hektárral több lett a termés, mint a sok évi átlag, viszont a minőségét tekintve negyven, negyvenöt százaléka csak az étkezési búza. A termés további részét takarmányként hasznosítják.

 

 

Dél-Békés és Közép-Békés ennek az ellentéte, ott a termény hetven százaléka étkezési búza. Ezen a területen a minőség jó, a terményátlag pedig sokkal alacsonyabb. Földesi István a Kamut-Gyurpusztai Mezőgazdasági Kft. ügyvezetője szerint az időben vetett és magas technológiai színvonalon megtermelt búzák minősége és mennyisége elérte a nyolc, kilenc tonnát az egyes területeken a körzetben. Hozzátette: a technológiai hibák és a vetési idő csúszása miatt négy, öt tonnára is levitte a termést. Az átlag hat, hat és fél tonna körül mozog, huszonkilenc, harminc körüli sikér tartalommal.

A búza terményátlaga több tényezőtől függ. A gazdák minden évben a jó minőségű érkezési búza termelésére törekszenek, amelynek átlaga az eddigi adatok alapján Békés megyében közepesnek mondható.

Megosztás:

Címke: , , , , , ,