Későavar sírok Szarvas határában

Az M44-es autóút építéséhez kapcsolódóan végeztek a Munkácsy Mihály Múzeum feltárásokat Szarvas határában. A 2014-ben történt próbafeltárás során az akkori Forster Központ munkatársai néhány avar sírra bukkantak, melyek közt főként gyereksírok voltak. Csak néhány lelet került elő a sírokból, de az már akkor világossá vált, hogy ebbe a temetőbe a 8-9. század folyamán temetkezhettek. A Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. koordinálásával a Munkácsy Mihály Múzeum szakemberei az idei esztendőben folytatták a lelőhely feltárását – tájékoztatott az intézmény régésze, dr. Bácsmegi Gábor.

Az ásatások eredményeképp kiderült, hogy az avar temető délnyugati sarkát sikerült feltárni, összesen mintegy 80 sírral. A teljes méretet egyelőre nem sikerült meghatározni, hiszen a temető nagyobb része a nyomvonalon kívülre esett.

– A feltárt sírokat sorokba rendezték és néhány sír kivételével nyugat-keleti irányba tájolták, melyeknél a koponya a sírgödör nyugati végében volt. Nagyon ritkán temettek rá kétszer ugyanarra a helyre, ami arra utal, hogy valamilyen formában jelölték a sírokat. Több esetben a sírgödör sarkaiban mélyedéseket figyeltünk meg, amik valószínűleg a halotti kerevetek nyomai lehettek. Koporsóra utaló jeleket igen ritkán találtunk, a vázak helyzete inkább arra utalt, hogy valamilyen lepelbe csavarva temette el az avar közösség a halottait – fogalmazott dr. Bácsmegi Gábor régész.

Sok sír esetében fordult elő, hogy nem sokkal a temetés után kirabolták. Azt nem lehet tudni, hogy mit vittek el, de valószínűleg nemesfémből készült ékszerekre vadásztak a rablók. Úgy tűnik, hogy célzottan zajlott az elhunyt kifosztása, tudhatták mely sírba helyeztek el komolyabb értékeket. Ez alapján arra következtettek a múzeum munkatársai, hogy a közösség tagjai lehettek a fosztogatók, sőt, még az sem zárható ki, hogy részt is vettek a temetési szertartáson.

– A női sírokban főként a nyaklánchoz tartozó üveggyöngyöket, bronzból készített jellegzetes fülbevalókat találtunk. Ritkábban edényt helyeztek a sírba, illetve egy kislány sírjában mellboglárokat is találtunk. Az egyik fiatal felnőtt nő sírjában találtunk egy bronzból készített csörgőt, melynek két oldalán egy-egy bajszos férfifej látható. Pontosan ilyen példány került elő 100 évvel ezelőtt Szentesről, az egyik avar temetőből – tette hozzá a régész.

A férfi sírokból főként díszes, bronzból készített övveretek és csatok, valamint vaskések kerültek elő. A vereteken sokszor griffek és indák váltogatják egymást, illetve sok esetben csak indadíszes példányokat találtak. A szegényesebb sírokban vasból készített csatokat fedeztek fel, néhány esetben vaskésekkel. A temetőben csak egyszer került elő agancsból faragott sótartó, melyet díszítettek is.

A feltárt leletek restaurálása után a múzeum tervei szerint egy könyvben ismertetik a nagyközönséggel az útépítéshez kapcsolódó feltárások eredményeit, illetve a legszebb darabokat egy kiállításban is meg lehet majd tekinteni.

Megosztás:

Címke: , , , , ,