Így telt nemzeti ünnepünk napja a múzeumban

Balázs Anett | 2017. március 15. - 16:05
Fotó: Kiss István

A Munkácsy Mihály Múzeum is gazdag programkínálattal fogadta a látogatókat nemzeti ünnepünk napján. Az állandó és időszaki kiállítások mellett előadásokkal, bemutatókkal, és interaktív gyermekműsorral készültek.

Bácsmegi Gábor régész érdekfeszítő előadásában arról beszélt, hogy a régészek milyen módon kutatják a harcokat és háborúkat egészen az őskorra visszamenően:

 – Az 1848-as események kívül esnek a régészet látókörén, de azt tudjuk, hogy 48-ban itt nagyon komoly csatározások folytak a magyar az osztrák illetve később a cári seregek között. Ezt szerettem volna bemutatni, hogy ezek a harcok, amik gyakorlatilag az őskortól kezdve az emberre jellemzőek, ezeket hogyan kutatjuk régészeti módszerekkel illetve milyen eredményeink vannak.

A vállalkozó kedvűek 19. századi ruhákat is magukra ölthettek, melyről kérésre fotó is készült. A felnőttek emellett fegyverkiállítás, valamint szablyavívó bemutató segítségével ismerkedhettek meg elődeink harci eszközeivel, módszereivel.

– Igyekeztünk érdekes, a korhoz kapcsolódó programokat szervezni, amely az idősebbeket és a fiatalabbakat is bevonja és bevonzza a múzeumba – fogalmazott Salamon Edina, a Munkácsy Mihály Múzeum közművelődési munkatársa.

A nap végén a legkisebbek számára a Palmetta zenekar nyújtott kikapcsolódást.