Honvédségi kitüntetések Budapesten

Bali-Hatala Boglárka | 2017. március 17. - 10:13

Nemzeti ünnepünk jó alkalmat ad arra, hogy elismerjék a hosszabb idő óta tartó értékes alkotó munkát, tevékenységet. Így történt a Honvédelmi minisztérium szervezésben is. A honvédelem ügyéért tevékenykedőket, a fiatalok honvédelmi nevelését segítő társadalmi aktívákat ismerték el Budapesten, a Stefánia Palotában. Vargha Tamás miniszter helyettes, parlamenti államtitkár köszöntötte a megjelenteket, emlékezve az 1848-as forradalom kitörésére, összekapcsolva a forradalmi időket a ma csöppet sem egyszerű kihívásával. Beszéde után került sor az elismerések átadására, s a kitüntetettek között négyen Békés megyéből érkeztek.

Wlassits Nándor  múzeumalapító lokálpatrióta életútját végigkísérte a rádiózás iránti szenvedélyes kötődése. A gyulai rádióklub titkára volt, a rövidhullámú amatőr rádiózásban nemzetközi elismertséget szerzett. Kiemelkedő műve „A Magyar Radar” című könyv, amely a szakmában igen komoly elismerő visszhangot kapott, emellett számos cikke, több könyve jelent meg ebben a témakörben. Ő gondozza a  gyulai születésű Bay Zoltán fizikus csillagász életművet is. A Békés megyei kormányhivatal főigazgatójának ajánlására a „Honvédelemért Kitüntető Cím III. osztály” elismerést kapta.
A Magyar tartalékosok Szövetsége békés megyei szervezete három tagját terjesztette fel kitűntetésre.
Antal László, a Magyar tartalékosok Szövetsége orosházi szervezetét irányítja, vezeti, mint városi elnök. Számos program, fiatalok részére szervezett honvédelmi tábor, haditorna jellemzi a több, mint 15 évet, amióta tevékenykedik. Emellett megszervezte a Doni Emléktúra megyei rendezvényét, s részt vesz a megyei honvédelmi nevelés rendszerében. A „Honvédelemért Kitüntető Cím II. osztály” kitüntetést kapta meg a honvédelmi minisztertől. Krett Attila, a békéscsabai Kazinczy Ferenc Általános iskola történelem tanára külsősként 15 éve áll a szervezet mellett. A MATASSZ Békés megyei haditornájának elméleti feladatait Ő készíti és értékeli. Bár nem tag, de tevékenysége rendkívül hasznos a szervezet részére, fontos részt vállal a fiatalok honvédelmi nevelésében. A „Honvédelemért Kitüntető Cím III. osztály” kitűntetés birtokosa lett.
Gregor László a kezdetektől vezeti a MATASZ békéscsabai szervezetét. A Kazinczy Ferenc iskola történelem tanáraként honvédelmi szakkörben igyekszik megszerettetni a fiatalokkal a katonai tevékenységet. Nyári táborral, haditorna szervezéssel, médiamunkával szolgálja a honvédelem ügyét. A honvédelmi miniszter Emléktárgy elismerésben részesítette.