Harangot kondíthatnak a gyulai vár látogatói

 

A kápolna előtti harang megkondításával tiszteleghet ezentúl minden látogató az 1566-os ostrom hőseire a gyulai várban. A kezdeményezés elindulását – ami még emlékezetesebbé teheti a várlátogatást – a kápolna felszentelésének évfordulója adja.

572 éve, 1445. június 10-én szentelték fel a gyulai vár kápolnáját. Az épületrész igazi különlegességét az adja, hogy ez a vár egyetlen helyisége, amiről biztosan tudható, hogy eredetileg milyen funkcióval bírt. Az erődítmény belső tereinek pontos eloszlásáról ugyanis nem maradtak fenn dokumentumok, a többi helyiség csupán valószínűsítő adatok segítségével határozható meg.

A kápolnát Miklós tripolisi püspök, egri segédpüspök az Apostolfejedelmek tiszteletére szentelte fel, engedélyezve, hogy a kápolnában búcsút is lehessen nyerni, illetve hozzájárulva ahhoz, hogy ha a várbeli és vár körüli betegek a városi templomba nem juthatnak el, akkor a kápolnában hallgathassanak szent misét.

A kápolna az 1566. július 2-án kezdődött, Pertev pasa által vezényelt ostrom ideje alatt bizonyára többször is használatban volt, hiszen a mindössze kétezer főre tehető védői seregnek nem volt lehetősége elhagyni várat. A megközelítőleg 30 ezer fős török hadsereg nem hagyott választási lehetőséget, a 15-szörös túlerő ellenére a végsőkig ki kellett tartani.

A jelentős túlerő ellenére az ostrom rekordideig, összesen több mint két hónapig, egészen pontosan 63 napig tartott. A Kerecsényi László vezette védelmi erők hősiesen helyt álltak, feltartóztatták az Oszmán-birodalom hadigépezetét. A vár végül feladás útján került az ellenség kezére, a hódítók abban az esztendőben már nem is vonultak tovább.

Történészi körökben mára már elfogadottá vált, hogy abban az időszakban Szigetvár és Eger mellett Gyula volt az ország legfőbb védelmi bástyája, s Kerecsényi László a várat nem gyáván dobta a töröknek, hanem Dobó Istvánhoz és Zrínyi Miklóshoz hasonlóan hősként viselkedett.

A gyulai vár munkatársai arra biztatják az egykori erődítménybe ezután érkezőket, hogy a vár kápolnája előtt lévő harangot látogatásukkor kondítsák meg kétszer; így tisztelegjenek az 1566-os gyulai ostrom hősei előtt.  A harang megszólaltatása nemcsak egy szép gesztus, de maradandó élmény is az egykori Magyar Királyság egyetlen épen maradt gótikus síkvidéki téglavára látogatóinak.

Megosztás: