Hallatlanul kevés halat eszünk

2019. december 26. 07:53 | Sipos Gábor

A hal finom, a hal egészséges, a hal tápláló – tartják a szakemberek. A pozitívumok ellenére a statisztikák szerint mégis kevés hal kerül az asztalra hazánkban. A hazai fogyasztási szokások bár javuló tendenciát mutatnak, de még így is jelentősen elmaradnak az európai átlagtól

A kereskedők az éves hal eladás mintegy 80 százalékát az ünnepi időszakban bonyolítják le.

Az Európai Unión belül a magyarok fogyasztják a legkevesebb halat. Míg egy átlag nyugat európai évente 20 kilónyi halat eszik, addig ez Magyarországon 6,7 kilogramm, de ez anmennyiség már jónak mondható, ugyanez az adat 25 évvel ezelőtt mindössze 2,5 kilogramm volt.

Jelenleg a legnépszerűbb halfajta a ponty, de egyre keresettebb a szürke- vagy afrikaiharcsa filéje is, és sokan vásárolnak tengeri halféléket is. A vásárlók sok esetben viszik a lazac-, a kardhal- vagy a tonhalfilét is. A békéscsabai Szamos vendéglő és halbolt üzletvezetője elmondta, hogy szerinte nő a halfogyasztási igény Békéscsabán is.

- Valamivel olcsóbb lett a hal, megközelítőleg egy kiló csirkemellfilével vagy egy kiló csont nélküli sertéskarajjal megegyezik egy kiló pontyszelet ára. Ez azt eredményezi, hogy többen bejönnek, kipróbálják, sütögetik otthon a halat, ami nem hátrány, hisz a hal egészséges - mondta Kádi Sándor

A halban kevés a koleszterin, ugyanakkor jelentős forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyek szakemberek szerint csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Itt a világ legegyszerűbb halételének a sülthalnak a receptje: Két személyre szükséges hozzá 6 pontyszelet, 20 dkg liszt, két evőkanál pirospaprika és só, bors, valamint a sütéshez olaj. A pontyszeleteket érdemes folyóvíz alatt jól átmosni. A lisztet össze kell keverni a pirospaprikával. Ezt követően a lecsepegtetett halszeleteket meg kell forgatni a paprikás liszben. Az olajat fel kell hevíteni és a halszeleteket oldalankét körülbelül 2-3 percig sütni. Papírtörlővel le kell itatni a felesleges olajat és fehér kenyérrel vagy sült krumplival tálalni. Jó étvágyat!

További programok »

Itthon

3. Főzz és Segíts! – Amikor is jó együtt lenni, jó együtt tenni, jó együtt enni

A Békés Vármegyei Kormányhivatal a 24. Gyulai Pálinkafesztivál részeként vasárnap kora reggel – a pálinkafesztivál keretében második alkalommal – harmadjára rendezte meg a Főzz és Segíts! jótékonysági karitatív rendezvényét. A Rondella melletti várkertben mintegy 40 csapat főzte a paprikás krumplit. A befolyt bevételt a Kádas György Alapítvány, illetve a Hatodik Érzék A Fogyatékkal Élőkért Egyesület számára ajánlották föl a szervezők.
2024. május 19. 15:06
FEL