Gyulai sorozatbetörő ellen emeltek vádat

Kovács Dávid | 2017. március 16. - 10:10

A Békéscsabai Járási Ügyészség 16 rendbeli lopás miatt emelt vádat azzal a 29 éves büntetlen előéletű gyulai illetőségű, de békéscsabai tartózkodási helyű férfival szemben, aki 2016. augusztus-szeptember hónapjaiban Békéscsabán és Gyulán tíz különféle kereskedelmi egységbe tört be.

A vádirati tényállás szerint az előzetes letartóztatásban lévő vádlott az őrizetbe vételét megelőzően rendelkezett jövedelemmel és munkahellyel is, ahova viszont egy idő után saját elhatározásából nem járt be, így megélhetése bizonytalanná vált. Ezt követően 2016. augusztus és szeptember hónapjaiban rendszeres anyagi haszonszerzés céljából több betörést és lopást követett el. A vádlott három kocsmába, két lángos büfébe és egy gyorsbüfébe tört be, ahonnan főként különféle élelmiszereket, üdítőket, szeszes italokat tulajdonított el néhány ezer forint értékben. Az egyik békéscsabai szakközépiskola kerékpártárolójából egy lezáratlan kerékpárt lopott 35.000.-Ft értékben; egy mozgóhús-kereskedés raktárhelyiségébe a szúnyoghálót benyomva jutott be és onnan 40.000.-Ft értékben lopott el különféle szerszámokat, míg egy másik ingatlanból 80.000.-Ft értékben tulajdonított el tömény szeszes italokat.

A vádlott a sértetteknek 4.500.-Ft-tól 85.000.-Ft-ig terjedő kárt okozott a lopással. A rongálási kár is jelentős, a vádlott nem kímélte a nyílászárókat: az egyik italbolt hátsó ajtaját egy húsvágó bárddal verte szét, egy másik kocsma ajtajának zsanérjait pedig az előző nap lopott sarokcsiszolóval vágta le.

A Békéscsabai Járási Ügyészség a vádlottat 16 rendbeli üzletszerűen elkövetett lopás bűncselekményével vádolja. A járási ügyészség a vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság tiltsa el a közügyek gyakorlásától. A sértettek polgári jogi igényt is előterjesztettek, az ügyészség indítványa alapján a részükre okozott kárt is meg kell a vádlottnak térítenie. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróság előtt folytatódik.