Gondoskodó önkormányzat – Békésen is segítenek az időseknek

Békés városa is csatlakozott ahhoz a 63 települést összefogó országos programhoz, melynek célja az idősek életének, mindennapjainak megkönnyítése infokommunikációs eszközök segítségével.

A „Segítő Kezek Infokommunikációs Modellprogram’’ során eszközöket biztosítanak a rászorulók számára az asztali számítógép és laptop formájában. A kihelyezett eszközök mindennapos használata növeli az idősek otthoni biztonságát, ösztönzi a generációk közötti minél élénkebb kommunikációt és támogatja a családokat idősödő tagjaik ellátásában.

A program során lehetőség lesz az egyéni segítségnyújtást szolgáló vészjelző- és segélyhívó karperec alkalmazására is. A szociális szolgáltatás keretein belül biztosított vészjelző karperec méri az idős aktivitását, ha zavart észlel az idős napi életritmusában, önmaga küld vészjelzést. A karperecen lévő segélyhívó gombbal vészhelyzet esetén az idős önmaga is tud segítséget kérni.

A házi segítségnyújtásban részesülő idősek nagy része egyedül élő, ezért náluk a gondozási feladatokon túl nagyon fontos a magány enyhítése. A skype alkalmazás használatával folyamatos kapcsolatot tarthatnak a projektben résztvevő segítőkkel. Az eszközök ugyan nem pótolják a személyes kapcsolatot, de sok esetben segít és életmentő is lehet. A programban való részvétel azon 65. év feletti idősek számára nyitott, akiket a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ szociális ellátórendszeréből választanak ki. Mintegy 20-30 fő bevonását teszi lehetővé a projekt.

 

Megosztás:

Címke: , , , ,