Fúvósok sikere: arany minősítés és fúvóskarmesteri diploma

Május 13-án volt Döge Csaba fúvóskarmester diplomakoncertje, egybekötve a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar minősítő hangversenyével.

A Fúvószenekarok és Együttesek Magyarországi és Közép-Kelet-Európai Szövetsége WASBE-Tagszervezet fúvószenekari minősítésén, május 13-án a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar Döge Csaba karnagy vezényletével “C” kategóriában ARANY minősítést ért el. A fúvóskarmester pedig jelesre vizsgázott.

A Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar tagjai amatőr zenészek, zenetanárok, diákok, tagjainak létszáma 70 fő körül mozog. Fenntartója és működtetője a 40 éves VOKE Vasutas Művelődési Háza és Könyvtára. A Zenekar 2018-ban ünnepli fennállásának 70 éves jubileumát. Szűcs Csaba a Békéscsabai Bartók Béla Szakgimnázium harsonatanára 11 éven keresztül vezényelte a fúvósokat. A Megyei Príma Díjas és Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetett karmester másfél évvel ezelőtt átadta a stafétát egykori növendékének, Döge Csabának.

A zenekar új dirigense és szakmai vezetője kamaraművész, többszörös nívódíjas karmester, a gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola mélyrézfúvós tanára.  Döge Csaba két évtizeden keresztül a csökmői zeneiskola tanáraként és a Csökmői Fúvószenekar művészeti vezetőjeként, karmestereként tevékenykedett. A békéscsabai Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar élére 2015 szeptemberében került. Középiskolai zenei tanulmányait Békéscsabán folytatta Szűcs Csaba növendékeként. Elhivatott tanárától életre szóló útravalót kapott mind emberileg, mind szakmailag. A Békéscsabán eltöltött meghatározó évek alatt Szűcs Csabától kiváló zenei felkészítésben részesült, de a zenéhez, a munkához való hozzáállást is magába szívhatta növendéke.

Döge Csaba hitvallása szerint a zene, a fúvószene méltó a koncerttermekbe, munkásságával arra törekszik, hogy a fúvószene rangja emelkedjen ma Magyarországon. Pedagógusként példát mutat nem csak mint kortárs zenész, hanem emberségből is.

A Csabagyöngye hangversenytermében a diplomakoncerten a következő művek csendültek fel: Julius Fučik: Attila-induló, Hidas Frigyes: Vjenne, Arthur Pryor: Blue Bells of Scotland/Skócia kék harangjai, szólót játszott harsonán: Bogáromi Vajk, Benedekfi István: A Gólem (ősbemutató), Alfred Reed: Armenian Dances/Örmény táncok.

A műsor második részében közreműködött a MÁV Férfikar Szolnok és a Szolnoki Kodály Kórus, vezényelt: Juhászné Zsákai Katalin. A zenekar vérpezsdítő dallamokkal örvendeztette meg a közönséget John Tatgenhorst: Latin Celebration művével, majd búcsúzóul Ennio Morricone: Moment for Morricone nagyszabású filmzene egyvelege csendült fel a zenekar és a kórusok előadásában, szólót énekelt Tóth Adrienn.

A zsűri tagjai voltak: dr. Csikota József zsűrielnök, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának adjunktusa, a WASBE – Világ Fúvószenei Szövetség elnökségi tagja és a Kelet-Európai Fúvószenei Szövetség elnöke, Artisjus- és Hidas Frigyes-díjas karmester; Nagy Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának tanszékvezető tanára, docens, tuba művész; Szabó Ferenc, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnöke, a Győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának tanára, Hidas Frigyes-díjas karmester.

A fúvószenekar ezúttal egy világszervezet, a World Association for Symphonic Bands and Ensembles (WASBE) magyarországi tagszervezete szigorú minősítési rendszerében mérettette meg magát. A Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar 75 tagja lépett fel a szombat esti hangversenyen teltház előtt.

Az amatőr együttest az év második felében is gyakran hallhatja majd a Békés megyei közönség: az augusztusi ZENIT fesztiválra kortárs magyar szerzők műveivel készül, decemberben pedig ismét a Calandrella Kamarakórussal ad közös adventi koncertet a jövőre 70 éves fennállását ünneplő együttes.

Forrás: VOKE Vasutas Művelődési Háza és Könyvtára

 

 

 

Megosztás:

Címke: , , , ,