Fogathajtó nappal őrzik a lovashagyományokat Kondoroson – videóval

Elengedhetetlenek a lovassportot szerető emberek ahhoz, hogy a magyarság emlékezzen arra, hogy Magyarország egy lovas nemzet – fogalmazott Kis Miklós Zsolt államtitkár, a II. Kondorosi Fogathajtó Nap fővédnökeként. A sporteseményre 37 fogat nevezett be Hajdú-Bihar, Csongrád és Békés megyéből.

Hagyományosan a versenyre nevező fogatok felvonulásával indult a II. Kondorosi fogathajtó nap. A rendezvény fővédnöke Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkára ünnepi beszédében kiemelte, hogy a magyarságnak nemcsak lehetősége, hanem kötelessége megőrizni a lovas hagyományokat.

–Magyarország egy lovas nemzet, de ahhoz, hogy ezt ne felejtsük el, és emlékezzünk rá, ahhoz elengedhetetlen, hogy legyenek olyan lovassportot szerető emberek, akik akár a fogathajtással, akár más lovasversenyeken keresztül megmutassák a tudást és megmutassák azt a hagyományt, ami évszázadok óta itt van a magyarságban. Nagyon fontosak ezek az egyesületek, hogy működjenek, és nagyon fontos az is, hogy rendezvényről-rendezvényre, versenyről-versenyre bemutassák tudásukat – hangsúlyozta Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

A rendezvényt a helyi Széchenyi István Lótenyésztési Egyesület szervezte meg.

 

 

–Kellenek azok az emberek, azok az elhivatott emberek, akik az egyesületben tevékenykednek – akár a múltban a korábbi vezetés, akár a fiatalok a mostani vezetésben – akik ezt a programot megszervezik. Szervezik a fogatokat, és egyáltalán a szívüket-lelküket beletéve elérik azt, hogy egy precízen megszervezett és hangulatos rendezvény legyen itt Kondoroson – emelte ki Dankó Béla országgyűlési képviselő.

A Kondorosi Fogathajtó Napot tavaly rendezték meg először a Betyárnapoktól különálló eseményként, turisztikai megfontolásból.

–Korábbi években a Betyárnappal egy időben és együtt lett bonyolítottuk le a kondorosi fogathajtó versenyt. Azonban egy önkormányzati döntés értelmében ezt ketté vettük és így a kondorosi, és a Kondorosra látogató szórakozni vágyók két egész napos szórakozást élvezhetnek a fesztivál szezonban – mondta el Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere.

A nézők mellett a sportolók is kedvelik ezt az eseményt a szervezők szerint. Szombaton ugyanis 37 fogat nevezett be a megmérettetésre. Szabadidős póni kettes fogathajtásban, C kategóriás póni bajnoki fordulóban és szabadidős kettes fogathajtásban indulhattak a versenyzők.

–A póni bajnokság egyik fordulóját láthatjuk itt a C kategóriában, hét versenyzőt láthatunk vendégül. Emellett láthatunk egy póni D, vagyis amatőr kategóriaként nyilvántartott versenyszámot, ott hat fogat áll rajthoz. A nagy fogatoknál pedig a szokásos D kategóriában, tehát amatőr fogatok állnak rajthoz. Megyén belülről is nagyon sokan érkeztek, de megyén kívülről is – emelte ki Skorka Gábor György, a Széchenyi István Lótenyésztési Egyesület elnöke.

Hajdú-Bihar és Csongrád, valamint természetesen Békés megyéből indultak fogatok a kondorosi akadályhajtáson.

Megosztás:

Címke: , , , , , , , ,