Fizetik a támogatási előlegeket

Legfeljebb 70 százalékot utalnak november végéig.

Október 17-étől kezdte fizetni a 2016-os mezőgazdasági támogatások előlegeinek kifizetését a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). A kifizetésekről kérdeztük Dr. Rákóczi Attilát, az MVH Békés Megyei Kirendeltségének vezetőjét.

 

Az MVH minden eddiginél több, összesen 11 jogcímre fizet előleget. Újdonság, hogy idén a kistermelői támogatásra illetve a fiatal gazdák támogatására jogosultak is részesülhetnek az előrehozott kifizetésekből – tájékoztatott Dr. Rákóczi Attila kirendeltségvezető.

Magyarország azon kevés uniós tagállam közé tartozik, amely már az első lehetséges teljesítési napon elindítja a gazdák számára az előlegfizetést. Ennek érdekében az MVH mindent megtett, a minisztérium mellett a Hivatal munkatársai is rendkívül feszített tempóban dolgoztak, és dolgoznak az elkövetkezendő hetekben is, is minél nagyobb számú ügyfél esetében történhessenek meg a kifizetések.

 

Legfeljebb 70 százalék előleget fizetnek ki

Magyarország él a legfeljebb 70 százalékos előlegfizetés lehetőségével. Hazánk e tekintetben is élenjáró, Magyarországon kívül csak 9 tagállam fizet ilyen arányban, de a túlnyomó többségük is csak egy-két jogcímre. Ki kell azonban emelni, hogy az előlegek elméleti maximuma a teljes összeg 70%-a. A jogosult kérelmezők – az ellenőrzési bonyodalmakkal nem terhelt esetekben – jellemzően a teljes kifizetés körülbelül 50-60%- ára számíthatnak előlegként.

Az MVH a közvetlen támogatások közül előleget fizet a SAPS-ban, a zöldítésben, a kistermelők támogatásában, a fiatal gazdálkodók támogatásában, a tejhasznú tehéntartás támogatásban, a hízottbika-tartás támogatásban és az anyajuh tartás támogatásban. Az átmeneti nemzeti támogatások esetében az átmeneti nemzeti anyajuhtartás támogatásban, a termeléstől elválasztott tej átmeneti nemzeti támogatásban, a termeléstől elválasztott hízottbika átmeneti nemzeti támogatásban, és a termeléstől elválasztott szarvasmarha extenzifikáció átmeneti nemzeti támogatásban – emelte ki a kirendeltségvezető.

Magyarország a gazdálkodók érdekében az idén bevezette az előzetes ellenőrzés intézményét, amely lehetőséget teremtett a hibás vagy hiányzó dokumentumokkal beadott kérelmek szankciómentes javítására. Ennek is köszönhető, hogy az idei évben több volt a hibátlan, illetve pontosabb kérelem, amely hozzájárul, hogy többen kaphassanak a lehető legkorábban támogatást. Előleg fizetésére ugyanis csak azokban a támogatási ügyekben van lehetőség, ahol az ellenőrzések befejeződtek.

 

November végéig érkezik a pénz

Az előlegek kifizetése az ellenőrzések ütemében haladnak, minden támogatás esetében az előlegek fizetése november 30-áig folyamatosan történik. A kirendeltségvezető felhívta a gazdálkodók figyelmét, hogy a támogatásokat idén is több részletben fizeti ki az MVH. Az uniós szabályozás értelmében a Hivatal a kifizetéseket jogcímenként külön utalja a jogosultak számlájára. Így például a SAPS és a Zöldítés előlegét is külön-külön kapják.

Az előlegek folyósítására november végéig van lehetőség. Azt követően, egészen jövő év közepéig tartanak a rész- majd pedig a végkifizetések – ezek is az ellenőrzések függvényében.

Megosztás:

Címke: , , ,