Dr. Baji Balázs példa a jövő atlétáinak

Szenzációs futással bronzérmet szerzett dr. Baji Balázs a londoni atlétikai világbajnokságon. A békéscsabai gátfutó a fináléban nagyszerű hajrával, 13.28 másodperces időeredménnyel ért célba. A sprinter pályafutása legnagyobb sikerét könyvelheti el a tavalyi EB ezüst után.

A gátfutó édesapja, Baji Lajos a békéscsabai családi házban mutatta meg a versenyző eddig megszerzett érmeit, kupáit és elismeréseit. A sprinter szülei testnevelők, így egyértelmű volt, hogy gyermekeik is sportolnak majd. Balázs több mindent kipróbált, a labdajátékokat követően végül az atlétikánál és a 110 méteres gátfutásnál maradt. Az edzések mellett a tanulásban is mindig élen járt, már élsportolói pályafutása alatt végezte el az állatorvosi egyetemet.

– Nekünk nem kellett nagyon a leckét ellenőrizni és azt sem, hogy megy-e edzésre vagy sem. Örültünk az eredményeinek és annak, hogy jól érzi magát abban a közösségben és tette a dolgát. A tanulmányokat illetően pedig lehet látni, hogy végzett állatorvos, tehát nem hanyagolta el azt sem, gondolt a sport utáni jövőre – árulta el a büszke édesapa.

A tavalyi Eb-ezüst után az olimpia nem úgy sikerült, ahogy a klasszis tervezte, hiszen nem sikerült bejutnia a döntőbe. Szülei akkor is itthonról szorítottak neki, barátok, ismerősök gyűltek össze. Most kettesben szurkoltak és úgy látszik, hogy ez bejött. Bajiné Somogyi Lilla, a boldog édesanya elmondta, nagyon sok szeretetet, gratulációt kaptak, mindenki azt mondja, hogy jó magyarnak, jó békéscsabainak lenni.

A csabaiak gátfutója idén háromszor javította meg az országos csúcsot, így nagy önbizalommal várta a londoni viadalt, ahol kiváló teljesítménnyel jutott a döntőbe. A 28 éves versenyző ugyan nem kezdett a legjobban, de a táv második felét nagyszerűen teljesítette és bronzérmet szerzett.

– Tudtam rendezni a technikámat és ott maradtam a mezőnnyel. A végén ebből a kissé hátrányos helyzetből tudtam egy nagyon jó hajrát csinálni és beérni a harmadik helyre. Összességében voltak hibák, nem tudtam olyan könnyed lenni, mint amennyire szerettem volna, ugyanakkor megoldottam ezt a szituációt – idézte fel a finálét. A friss világbajnoki érmes reggel nyolc órakor kelt fel, azóta is folyamatosan csörög a telefonja, nagyon sok szeretet kap és mindenhonnan csak pozitív visszajelzésekkel találkozik.

 

Békéscsabáról indult, békéscsabaiként lett vb-bronzérmes

 

Kedden a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club az egyesület fiatal versenyzőit köszöntötte, akik a különböző utánpótlás világversenyeken remekeltek. A rendhagyó sajtótájékoztatón dr. Ferenczi Attila, a klub elnöke is méltatta a bronzérmes futót, hiszen a jövő kiválóságai számára a jelen legjobbjai mutathatnak példát.

– Balázs 12 éves korától atletizál, tehát ez a siker egy sportútnak a csúcsa, hiszen borzasztó nagy kitartást, akaraterőt, szorgalmat, elkötelezettséget jelent a sport iránt, ráadásul mindvégig hű maradt klubjához – fogalmazott a klub vezetője.

Tóth Sándor negyven éve edző és harmincöt esztendeje pedig sportvezetőként is dolgozik, erre az évfordulóra pedig nem is kaphatott volna szebb ajándékot. A klub ügyvezetőjének kezében is folyamatosan a telefon volt, még éjfél után is érkeztek a gratulációk a sportbarátoktól, az ismerősöktől, a város különböző klubjainak vezetőitől. Elárulta, a fiataloknak mindig példaként hozza Balázst, aki az érettségire készülve sem mondott nemet a négy órás tréningre. Ennek pedig meglett az eredménye úgy, hogy a tanulásban is folyamatosan jó eredményeket produkált.

A gátfutó klubtársa, Apáti Bence a győri Európai Ifjúsági Olimpián második helyen végzett. Baji Balázs a helyszínen szurkolt a középtávfutónak. A viadalt követően az ifjú atléta kért egy közös fotót az akkor még a vb-re készülő sprintertől, erre pedig így szólt a válasz: „Most te versenyeztél, nekem a megtiszteltetés a közös kép.” A fiatal versenyző hangsúlyozta, számára óriási motivációt jelent, hogy Baji Balázs is Békéscsabáról indult és már ennyi kiemelkedő eredményt elért.

A 28 éves versenyző a magyar atlétika 12. érmét szerezte meg szabadtéri világbajnokságon, futószámban azonban még soha nem állhatott vb-dobogón magyar versenyző.

Megosztás:

Címke: , , , , , , ,