Diabétesz: életeket menthet a szűrés

Minden kilencedik embert érint, ezzel hazánk egyik leggyakoribb megbetegedése a diabétesz. A cukorbetegség megelőzésében nagy hangsúlyt kap a szűrés, az időben észrevett betegséggel ugyanis a kezelés mellett hosszú és teljes élet élhető. 

Minden kilencedik embert érint, ezzel hazánk egyik leggyakoribb megbetegedése a diabétesz. A cukorbetegség megelőzésében nagy hangsúlyt kap a szűrés, az időben észrevett betegséggel ugyanis a kezelés mellett hosszú és teljes élet élhető. 

Egy rutinszűrés alkalmával derült ki, hogy cukorbeteg. Szemenyei Imréné akkor nem foglalkozott a betegséggel, mint mondta, komoly tünetei nem voltak. Ám egy fagylaltozáskor rosszul lett, orvoshoz kellett fordulnia, majdnem kómába is esett. 

– Mikor már orvoshoz kerültem, 21 volt a vércukorszintem. Diétával kezdtem, azután tablettával folytatódott a kezelés, 2003 óta pedig négyszer oltom magam inzulinnal – mesélt betegségéről Szemenyei Imréné, aki egyébként a Cukorbetegek Klubjának békéscsabai elnöke. Azt is elmondta: mára már rutinszerűvé vált az, hogy megmérje a vércukor-szintjét. A művelethez egyetlen tűszúrásra van szükség, a patikákban is kapható műszer azonnal jelzi az eredményt. A klubelnök hozzátette: a diabétesz mértékletességre tanít, de mint kiemelte, Békés megyében szerencsére még az országos viszonylathoz képest is felkészültek a szakorvosok, jó az ellátás.

Ez az eset nem egyedi. A Központi Statisztikai Hivatal kutatásai azt mutatják, ma hazánkban minden kilencedik ember cukorbeteg, ez az egyik leggyakoribb felnőttkori betegség.

A diabétesznek két válfaja van. Az egyes típusú cukorbetegség fiatal korban alakul ki és valódi inzulinhiányt jelent. A kettes típus főként felnőtt korban jellemző. Ez az inzulinelválasztás zavara, vagyis csökken az inzulintermelés, vagy annak hatástalansága áll a betegség hátterében. A cukorbetegek 90 százaléka II. típusú diabéteszes, melynek fő veszélye az, hogy lappangva alakul ki, gyakran csak a szövődmények hívják fel rá a figyelmet. Ha hirtelen leesik a vércukorszint, az a vízfogyasztás megnövekedésével, remegéssel, vagy hirtelen sápadtsággal és izzadással jár. A normál cukorérték 3,8 és 6,6 millimol között van. A megelőzésben nagy hangsúlyt kap a szűrés, illetve az, hogy időben forduljunk orvoshoz.

– Ha észleljük a problémákat, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. A betegeket első körben mi látjuk el, illetve ha úgy látjuk, hogy további kezelésre szorul, tovább utaljuk a cukorgondozóba – tudtuk meg dr. Bereczky Zsolt háziorvostól, aki azt is hozzátette: a cukorbetegség ugyan kiterjedt betegség, de kezelhető, és hosszú életet lehet élni mellette. Ugyanakkor azt tanácsolta: ne éhgyomorra mérjük meg vércukorszintünket, az ugyanis fals eredményt hozhat. Ideális esetben étkezés után nagyjából két órával végezzük el az egyszerű, otthon is kivitelezhető vizsgálatot a pontos eredményekért. 

A veszélyeztetett korosztályba egyébként a 45 éven felüliek, az elhízottak, a magas vérnyomással, vérzsírszinttel rendelkezők tartoznak, illetve többek között azok, akiknek terhességi cukorbetegségük, esetleg szívérrendszeri betegségük volt. Ám azok sem nyugodhatnak meg, akiknek a családjában már előfordult cukorbetegség. A diabétesz kezelése az életmódváltásra, diétára és rendszeres testmozgásra alapoz. Hosszútávon gyógyszeres kezelésre is szükség lehet, de az időben észlelt cukorbetegség kezelhető és hosszú, teljes életet lehet élni mellette.

Megosztás:

Címke: , , ,