A Csabai Bihargók túraképei a Vasutasban

Mikóczy Erika | 2017. március 20. - 16:33

A VOKE Vasutas Művelődési Háza és Könyvtára a Csabai Bihargók Turista Egyesület túraképeit mutatja be a március 22-én, szerdán 17 órakor nyíló fotókiállításon.

Az egyesület 2002-ben alakult azzal az elsődleges céllal, hagy megismerje és megismertesse a Bihar-hegységet és az Erdélyi Szigethegységet. Az egyesületnek jelenleg mintegy 150 tagja van, a tagok többsége békéscsabai, gyulai vagy orosházi, de az ország más szegleteiből is csatlakoztak hozzájuk.

A „bihargók” elnevezés Czárán Gyulától (1847-1906), a bihari természetjárás „apostolától” származik. Czárán azokat a kirándulókat nevezte bihargóknak (önmagát is beleértve), akiket a Bihar-hegység természeti szépsége megigézett, és akik lelkes természetjárókká váltak ezen a varázslatos vidéken.

A Csabai Bihargók elsősorban a bakancsos-hátizsákos túrákat részesítik előnyben, az általuk szervezett túrák rendkívül széleskörűek. Nagy része átlagos fizikummal teljesíthető. A legkönnyebb ún. „csigatúrákon” nagyszülők és unokák egyaránt részt tudnak venni, de vannak természetesen kifejezetten gyakorlottabb túrázók számára szóló programjaik is. A gyalogtúrák mellett kerékpártúrákat is szerveznek. A megalakulásuk óta eltelt évek alatt számtalan túrát hirdettek nem csak tagjaik részére, hanem ún. „nyílt túrákat” is a természetkedvelő érdeklődők számára.

Tavaly a Szigethegység fő része, a Bihar- és a Vlegyásza-hegység tömbjének nevezetességit mutatták be a Vasutas Művelődési Ház kiállítóterében. Idén még ettől is közelebbi hegyekből, a Királyerdő, a Béli- és a Zarándi-hegységből hoznak egy kis ízelítőt képeik segítségével.

 

Helyszín: VOKE Vasutas Művelődési Háza és Könyvtára, 5600 Békéscsaba, Andrássy út 79-81.

Megnyitó időpontja: 2017. március 22. szerda 17 óra

A kiállítást megnyitja: Földes Péter, az Alföld Turista Egyesület elnöke és a Magyar Természetjáró Szövetség megyei vezetője

Közreműködik: Csík Gábor gitáron és a Sínbohócok Társulatának tagja

A kiállítás megtekinthető: 2017. április 20-ig

A belépés díjtalan!

Misid-völgy, fotó: Fodor József
Révi-szors, fotó: Fodorné Anita