Biosör gyártásához nyertek támogatást Gyulán

2017. augusztus 17. 13:11 | behir.hu

Különleges gabonából készült biosör gyártásához nyert csaknem 402 millió forint európai uniós támogatást a gyulai Körös-Maros Biofarm Kft. konzorciumi partnereivel közösen - tájékoztatta a vállalat fejlesztési igazgatója csütörtökön az MTI-t.

Várhelyi Zoltán elmondta, a projekt fő célja hazai nemesítésű gabonafajták (tönke, tönköly, alakor, durum, zab, sörárpa, rozs, tritikálé) felhasználásával javított beltartalmi értékekkel rendelkező, gluténmentes, alkoholmentes, gyümölcsös ízesítésű, magas antioxidáns tartalmú bio minősítési sörök és bio malátaitalok előállítása.

A konzorciumot a Körös-Maros Biofarm Kft. mellett a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft., a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontja és a Gabonakutató Nonprofit Kft. alkotja.

A gabonafélék nemesítését a Magyar Tudományos Akadémia martonvásári agrártudományi kutatóközpontja és a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. végzi, a bio terméktanúsítást a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. látja el.

A kutatómunka során új nemesítési programokat indítanak a söripari felhasználhatóságra fókuszálva. Söripari hasznosíthatósági szempontból jellemzik a magyar búza, tönke, tönköly, alakor, durum, zab, sörárpa, rozs, tritikálé genotípusokat, és optimalizálják ökológiai termesztéstechnológiájukat félüzemi kísérletekben. A legjobb fajtajelölteket állami fajtaelismerésre jelentik be.
Várhelyi Zoltán elmondta, várhatóan jövő nyáron kezdhetik meg a próbagyártást a nemesített, saját termesztésű alapanyagokból, az új termékek a piacon a négyéves kutatófázist követően, 2021-ben jelenhetnek meg.

Az idén júniusban indult, négyéves projekt összköltsége 497 millió forint, a támogatáson felüli részt a Körös-Maros Biofarm Kft. saját tőkéből biztosítja, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. 12 millió forint saját forrással járul hozzá. A projekt során az online tételtanúsító rendszert is továbbfejlesztik, így nyomon követhető lesz a termékek útja a termőföldtől az asztalig.

A Körös-Maros Biofarm Kft. 2013 óta éves szinten körülbelül százezer palack bio alakor sört gyárt.A gyulai vállalkozás integrációs partnereivel közösen 1680 hektár öko-területen gazdálkodik. Három szarvasmarha telepen összesen 2100 szarvasmarhát, ezen belül 1100 fejőstehenet tartanak, évi 7 millió liter biotejet állítanak elő. A cég nettó árbevétele 2016-ban csaknem 1,2 milliárd forint volt, amelynek 90 százaléka a biotej előállításból származik. Adózott eredménye tavaly - az előző évi 66 millió forintos nyeresége után - 32 millió forintra csökkent. Az 1990 óta létező vállalkozás 77 dolgozónak ad munkát.

 

Forrás: MTI

További programok »

Gyula

Közgés diák lett a legjobb egészségturizmus-szervező

A Gál Ferenc Egyetem Egészség- és Szociális Tudományi Kara első alkalommal szervezte meg a Legyél te a Dél-Alföld legjobb egészségturizmus-szervezője versenyt középiskolás diákok számára. A verseny partnerségben valósult meg a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Békés Vármegyei Szervezete, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. és az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. együttműködésével.
2024. március 27. 19:14
FEL