Békéscsabai Életműdíjat kapott Csendes Ferenc

A Békéscsabai Életműdíjat a városi ünnepségen vehette át.

Március 15-én, a városi ünnepségen Békéscsabai Életműdíj kitüntetést vehetett át Csendes Ferenc.   

Csendes Ferenc: Kötődés, szeretet és humánum nélkül nem születhet jó mű

Csendes Ferenc, édesapja nyomdokaiba lépve rendőrként dolgozott. 1984-ig hivatásos rendőri állományban teljesített szolgálatot Békéscsabán. Már középfokú tanulmányai alatt megszerette a művészetet, a festészetet. Mesterei voltak Kerekes György, Mokos József, Gaburek Károly, Vágréti János és Koszta Rozó is. Kezdetben a helyőrségi klub képzőművész stúdiójának, majd az Arany János Művelődési Ház képzőművész-körének tagjaként alkotott.

Békéscsaba festőjének vallja magát: „szívemhez nőtt ez a város, az itt élő emberek. Nekik és róluk szeretnék szólni műveimben. Meggyőződésem, hogy kötődés, szeretet és humánum nélkül nem születhet jó mű” – mondta.

Szomorúnak tartja, hogy eltűnnek a hangulatos utcák, lebontják a régi házakat, tanyákat, szennyeződnek az élővizek, pusztulnak a fák, a bokrok. Igyekszik megörökíteni a még megtalálható szépséget, harmóniát, és emléket állítani azoknak, akik ezt létrehozták, ápolták.

Rendszeresen jótékonykodik, festményfelajánlásai révén például rászoruló rendőrgyerekeket juttatott el táborozni. Nemes célok érdekében, nagy teljesítmények elismeréseként szívesen adakozik, többek között Kolonics György, Kovács Ági, Nagy Tímea és Csollány Szilveszter olimpiai bajnokoknak ajánlott fel festményt.

Csendes Ferenc 2000-ben megkapta a Magyar Kultúra Lovagja címet, 2011-ben a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet. 2013-ban a Falvak Kultúrájáért Alapítvány díszoklevelet adományozott a művésznek, és átvehette a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének Elismerése kitüntetést. Most pedig a város Békéscsabai Életműdíj kitüntetéssel ismerte el munkásságát.

 

 

Megosztás:

Címke: , , ,