Békés megyei gasztroküldöttség Indonéziában

2017. április 24. 18:03 | Busi Ottó

Ebben az évben két Békés megyei mesterszakács, Tímár Attila és Tímár Albin kapott lehetőséget arra, hogy a magyar gasztronómiát bemutassák Indonéziában.

Békés megye 2010-ben kötött - egyetlen magyar megyeként - testvérmegyei kapcsolatot Észak-Szumátra Tartománnyal, ez a megállapodás azonban 2015-ben lejárt. Novemberben Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke meghívására megyénkbe látogatott T. Erry Nuradi, M.Si., Észak-Szumátra Tartomány kormányzója, akit elkísért H.E. Mme. Wening Esthyprobo, az Indonéz Köztársaság magyarországi nagykövete. Az itt tartózkodás egyik célja a további lehetséges együttműködés áttekintése, a megállapodás megújításának előkészítése volt. Már akkor szóba került, hogy az oktatás, a cserediák programok, a kultúra, a művészetek, a gazdaság, a turizmus, a gasztronómia területén lehet ezt a kapcsolatot tartalommal megtölteni. A mostani látogatás is ennek a gondolatnak a jegyében szerveződik.

Küldötteink Észak-szumátrai üzletemberekkel, elszármazott, köztiszteletben álló személyekkel találkoznak, ahol Békés megyei termékek is az asztalra kerülnek, mint a 2016-os Békés megye pálinkája, az Árpád Pálinka lepotica szilvából készült főzete, az orosházi libamáj, méz és fűszerként pirospaprika.

Az Indonéz Sommelier Szövetség egy gálavacsorát szervez, amelynek témája Budapest: 15 tematikus asztalnál 15 budapesti nevezetességet, látnivalót mutatnak be. A vacsora három fogásából kettőt séfjeink készítenek, amelyekhez Békés megyei termékeket is felhasználnak, valamint a 2016-os Békés megye pálinkáját is megkóstoltatják a vendégekkel. Ezután egy üzleti vacsorán öt fogásos menüt készítenek szakácsaink ahol a Bandung-i tiszteletbeli konzul vendégeit ismertetik meg a megye ízeivel küldötteink.

Mindezek mellett egy főzőiskola keretében tanítják meg 50 vállalkozó kedvű indonéz háziasszonynak a tárkonyos csirkeragu leves, a bélszín Budapest módra és a vargabéles elkészítésének fortélyait.

Ugyanakkor nem csak megmutatják séfjeink, milyen ételek készülnek Magyarországon és a Kárpát-medence szívében, Békés megyében, de tanulnak is: szakmai tapasztalatcserét folytatnak a JW Mariott séfjeivel, és három tipikus indonéz és Észak-szumátrai ételt tanulnak meg. Ezeket az ételeket itthon aztán el is készítik majd, ízelítőt adva abból, mit fogyasztanak szívesen a szumátrai emberek.

Mesterszakácsaink kint tartózkodása több szempontból fontos Békés megye számára. Egyrészt erősíthető az indonéz kapcsolat, hiszen még most is csak Békés az egyetlen magyar megye, amelynek testvérmegyei kapcsolata van Indonéziával. Másrészt bemutatkozhat Békés megye, a Békés Megyei Értéktár és megismerhetik indonéz barátaink is azokat a világszínvonalú megyei termékeket, melyekre büszkék vagyunk. Séfjeink képviselhetik a magyar gasztronómiát az EU Nap Ünnepi Fogadáson - Gundel palacsintát készítenek, amit látványkonyhás „gyújtogatás” keretében lobbantanak „lángra”. Népszerűsítik a magyar gasztronómiát, a magyar konyhát és a magyar élelmiszer-ipari termékeket, a magyar ételek felkerülhetnek indonéz éttermek étlapjaira. A gasztrodiplomácia fontos eszköz a magyar-indonéz kapcsolatok elmélyítésében, üzleti kapcsolatok kiépülésére lehet számítani, hosszú távon pedig Magyarország indonéziai megítélése jelentősen javulhat.

Magyarország jakartai nagykövetsége az ország promóciós illetve a külgazdasági érdekeket szem előtt tartva segíti és koordinálja a szakácsok indonéziai tartózkodását, a kiutazást a Békés Megyei Önkormányzat is támogatta.

 

A hírről készült videó anyagunk:

További programok »

FEL