Békés megyében is zöldül az autópark

Orosházán a napokban adták ki az első zöld alapszínű rendszámot.

Békés megyében is egyre több a környezetkímélú autó, amely zöld rendszámmal futhat. Az Orosházi Járási Hivatal a napokban adta ki az első zöld alapszínű rendszámot. 

Zöld rendszámtáblát 2015. szeptembere óta igényelhet a kormányablakoknál az, akinek környezetkímélő az autója. Magyarországon havonta mintegy száz zöld rendszámot adnak ki, jelenleg 932 ilyen jármű fut az utakon, ebből hatot Békés megyében kapott rendszámot.

– A rendszám kiadásának eljárási díja 8500 forintba kerül. Az eljárásnál cserélik a jármű forgalmi engedélyét is – tájékoztatott Lustyikné dr. Papp Anikó, az Orosházi Járási Hivatal vezetője.

Zöld rendszámot a tisztán elektromos és bizonyos hibrid, vagyis benzin-, dízel- és elektromotoros autók tulajdonosai igényelhetnek. Mint a Totalcar írja, Az egyszerűbb hibridek, amelyekből több, mint 8000 példány van forgalomban hazánkban, nem jogosultak zöld rendszámra, mivel nem képesek tisztán elektromos hajtással legalább 25 kilométert megtenni. Több márka is kínál zöld rendszámra jogosult autókat, csakhogy ezek igen drágák, a legolcsóbb is 8 millió forint újonnan.A kormány és önkormányzatok mindenesetre különféle ösztönzőkkel segítik a járművek elterjedését..

A zöld rendszámos autóknak Budapesten sem kell fizetni a parkolásért. – fogalmazott Gajda Róbert kormánymegbízott.

További kedvezmény még, hogy a zöld rendszámmal ellátott járművek használhatják a buszsávot, ingyen lehet tölthetni őket és adókedvezményt is kapnak. A cél, hogy 2020-ra több tízezer elektromos autó legyen Magyarországon.

Megosztás:

Címke: ,