Befejeződött az M-Flexilog hárommilliárdos beruházása

Befejeződött a csomagolóanyag-ipari M-FlexiLog Kft. hárommilliárd forintos beruházása, az új gyártóbázison május 2-án indul el a munka.

Kása István Zoltán, az osztrák tulajdonosi hátterű vállalat ügyvezető igazgatója elmondta: a tavaly nyáron indult zöldmezős beruházás kivitelezése a téli hideg miatt húzódott el néhány hónapot az eredetileg tervezetthez képest. Mostanra azonban felépült a 3500 négyzetméteres raktár és a 4500 négyzetméteres gyártóbázis összesen 1,6 milliárd forintból. Beszereztek négy nagy teljesítményű flexibilis, csomagolóanyagot gyártó gépet is összesen 900 millió forint értékben. A gyártósort április végére letesztelték és a próbaüzem is lezajlott. A gépsoron májusban veszi kezdetét a munka. A cég 2020-ig 120 új munkahely teremtését vállalta, első évben ötven munkavállaló alkalmazására tettek ígéretet. Harmincöt embert már felvettek, idén év végéig várhatóan hetvenre bővül a dolgozók létszáma – mondta az ügyvezető igazgató. Az új, 14 méter belmagasságú raktár – amellyel fedezhető a Marzek – Kner Packaging Kft. és az M-Flexilog Kft. raktározási igénye is – nyolcezer raklapot tud folyamatosan tárolni. A működése félautomata módon zajlik, azaz humán erőforrást és számítógépes rendszert egyaránt igénybe vesznek a tökéletes működéshez.

Az újonnan létrehozott üzem gyártókapacitását az első években, éves szinten 40 millió négyzetméternyi csomagolóanyag gyártására tervezik, idén 1,2 milliárd forintos, jövőre kétmilliárdos árbevétel elérését valószínűsítik, amit öt éven belül ötmilliárdra növelnének. A terveik szerint az export aránya az árbevételen belül eléri a 70 százalékot. A flexibilis – fóliára nyomtatott – csomagolóanyag-gyártásnak nyomdaipari szakemberek szerint egyre erősebb a piaca Európában. Kása István Zoltán szerint a vállalat a piac legkülönfélébb igényeit ki tudja szolgálni a speciális csomagolóanyagokkal. „Nem Magyarország lesz a fő piacunk. Mi inkább a költségelőnyünket, illetve a gyártási költségeink előnyét szeretnénk a nyugati piacokon használni a bővülésre. Ott jóval nagyobb merítés van, jóval nagyobb lehetőségeink lesznek, nem kell olyan komoly és kemény árharcokba belemenni.” – fogalmazott. A beruházást a kormány múlt nyáron nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánította, amihez 922 millió forintos egyedi kormánydöntésen alapuló készpénztámogatást nyújtott. A beruházásra a cég 778 millió forint saját tőkét különített el, 1,6 milliárdot pedig az MNB hitelprogramjából merített. Az M-FlexiLog Kft. az ausztriai székhelyű Marzek-csoport tagvállalata.

A Marzek – Kner-csoport Békéscsabán a második üzemét építi fel, 2005 óta 205 munkahelyet teremtettek a városban, a kft. a régió egyik legnagyobb és legrégebbi munkáltatójának számít. Jelenleg több mint 300 alkalmazottat foglalkoztat és a mostani beruházás előtt ötmilliárd forint értékben hajtott végre fejlesztést. A cég részt vesz a diákoknak szóló képzési programban, valamint a kamarával együtt az oktatói díjazási programban. A Modern Városok Program keretében Békéscsabán kétmilliárd forintos nyomdaipari tudás és képzőközpont létesül. A nyomdaipar termelési értéke 2015-ben meghaladta az 510 milliárd forintot. Az ágazatban 17 ezren dolgoznak. A Magyarországon végzett nyomdaipari szakemberek negyede Békéscsabán végez. A tudásközponttal ez a trend tovább erősödhet.

 

A hírről készült videó anyagunk:

Megosztás:

Címke: