Az őskortól napjainkig: így tanultunk meg úszni az évezredek alatt

Varga Diána | 2017. március 20. - 17:55
Kiállítás az úszásról. Galériánkat a képre kattintva találja! Fotó: Kugyelka Attila

Az úszásoktatás fejlődését mutatja be az a kiállítás, amelyet a Körös-Vidéki Vízügyi Igazgatóság a víz világnapja alkalmából mutatott be. A tárlat az őskortól napjainkig szemlélteti, milyen technikával tanultak elődeink úszni, de olyan érdekességeket is meg lehet tudni, minthogy az ókorban nem lehetett politikus az, aki nem tudott úszni, vagy azt, hogy a középkorban erkölcstelennek számított a fürdés.

Az úszás valószínűleg egyidős az emberiséggel. Több lelet is jelzi, hogy már az ókorban is közkedvelt szabadidős tevékenység volt. Ezt a folyamatot mutatja be az a tárlat, amit a gyulai Tájvízházban nyitottak meg pénteken. 

– Az úszás történetét végigvezeti a kiállítás az ókortól napjainkig, különböző fázisokban mutatja be az úszásoktatás fejlődését, a reformkortól, a középkortól a török időkig, és nem csak az úszás fejlődését, hanem az úszásoktatás  fejlődését is – mondta el Reisz József, a Gyulai Várfürdő Úszószakosztály edzője.

A szervezők felsorakoztatták azokat az eredményeket is, amelyeket a gyulai úszók értek el az utóbbi években: például Gyula legeredményesebb úszónőjét, aki végig hazai színekben versenyzett. Kovács Kornélia két ifjúsági, Európa-bajnoki aranyérme is megtekinthető a tárlaton.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság programjaival igyekszik felhívni a figyelmet a vízvédelem fontosságára.

– A kínai flottában például kötelező volt az úszásoktatás, de tudjuk azt is, hogy az ókori görögöknél az alapoktatás része volt az írás-olvasás mellett az úszni tudás is. Egy olyan nagy hagyományokkal rendelkező képességről van szó, ami Gyulán, a fürdővizek városában mindenképpen megérdemel egy kiállítást – avatott be a szervező Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője, Bak Sándor.

Az úszáshoz köthető ereklyéket, segédeszközöket és érdekességeket április 30-ig tekinthetik meg a látogatók a gyulai Tájvízházban.