Az MSZP Békéscsabai Szervezetének közleménye

Az MSZP Békéscsabai Szervezete nevében Miklós Attila elnök közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe a csabai és gyula kórház összevonásával kapcsolatban. A közleményt teljes terjedelemben, változtatás nélkül az alábbiakban olvashatják.

 

Az MSZP Békéscsabai Szervezete nevében Miklós Attila elnök közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe a csabai és gyula kórház összevonásával kapcsolatban. A közleményt teljes terjedelemben, változtatás nélkül az alábbiakban olvashatják.

 

Az MSZP Békéscsabai Szervezetének közleménye:

 

Biztossá vált, hogy április 1-jével összevonják a békéscsabai és gyulai kórházat és ez nem tréfa. A Békés Megyei Központi Kórház névre keresztelt összevont intézmény 300 ezer ember ellátásáért lesz felelős. Osztálybezárásokról eddig nem érkeztek információk. Reméljük, hogy a kinevezett főigazgató meg fogja találni az egészséges középutat és mindkét intézmény a továbbiakban is fejlődni fog.

Az összevonással egy újabb központosított, mamut intézményt hozott létre a Kormány. Az oktatásban hasonló módon véghezvitt „reform” már ékesen bizonyította, hogy a központi utasításra létrehozott, sokszor átláthatatlan rendszer rugalmatlan és képtelen figyelembe venni a térség speciális adottságait, kezelni a helyi problémákat. Továbbra is kérdéses, hogy az a jobb, ha a Kormány elindít egy központosítást, reformot vagy az, ha hozzá sem kezd az ellátórendszerek átalakításához.

A pénzügyi és munkaerő problémák az egészségügyben megoldatlanok. A kormányzat szándékát sem látjuk, hogy ezeken a gondokon milyen módon tudna segíteni a két egészségügyi intézmény összevonása. Februári adatok szerint a Békés megyében működő kórházak kifizetetlen számlái meghaladták a 2,5 milliárd forintot. A gyulai Pándy Kálmán Kórháznak 1,5 milliárd forint, a békéscsabai Réthy Pál Kórháznak 643 millió forint és az Orosházi Kórháznak 470 millió forint adóssága van. Mindezt a sikerként beállított kórházi adósságkonszolidáció után. Az adósság folyamatosan újratermelődik, megoldással pedig a Kormány még nem állt elő.

Az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár is elismerte, hogy “súlyos az emberhiány a teljes humánerőforrás-ágazatban”. Békés megyében jelenleg 62 orvos és 80 ápoló hiányzik az egészségügyből. Az ágazatban dolgozók külföldön keresnek megbecsülést, anyagi boldogulást.

Minden aggodalom jogos a békéscsabai kórházért, hiszen amellett, hogy a városunk egyik legnagyobb foglalkoztatója az intézmény, az egészségünkért, bajban a gyors felépülésünkért is felelős. Ezért felháborító, hogy a békéscsabai körzet országgyűlési képviselője Vantara Gyula a közgyűlés legutóbbi ülésén – egy nappal az összevonás bejelentése előtt – nem tudott vagy nem akart a kórházzal kapcsolatos kérdésekre válaszolni. Ha nem tudott, az roppant szomorú az országgyűlési képviselő tájékozottságát, felkészültségét vagy akár képességeit illetően. Ha pedig nem akart, akkor elgondolkodtató, hogy mennyire veszi komolyan a helyi közösség testületét.

 

Az MSZP Békéscsabai Szervezetének nevében:    

Miklós Attila

elnök

Megosztás:

Címke: ,