Az európai tojásbotrányból profitálhatnak a magyar termelők – Videóval

Győztesként kerülhet ki a magyar tojás a nyugat-európai piacot megrengető holland botrányból, az importtal szembeni bizalmatlanság ugyanis a hazai áru malmára hajthatja a vizet.

Múlt hét péntekig tizenöt uniós és két Európai Unión kívüli ország jelezte, hogy rovarirtó szerrel szennyezett tojásokat találtak. A szakemberek szerint a szennyezett holland tojás miatt nem kell aggódnunk, ugyanis hazánkba nem érkezik jelentősebb import ebből az országból. Alengyel szállítmányokról azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy tartalmaznak-e szermaradványt. Annak érdekében, hogy ez kiderüljön, a hatóság augusztus végéig minden beérkező szállítmányt megvizsgál.

– A Hollandiából és Lengyelországból származó tojásoknak, tojástermékeknek a fokozott  mintavétellel egybekötött ellenőrzését végzik a kollégák és Fipronil kimutatására a laboratóriumokba küldik a mintákat. Jelen pillanatban elmondhatjuk azt, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása alapján Magyarországra szennyezett termék nem érkezett – emelte ki dr. Bakos Pál, a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály, megyei hatósági állatorvosa.

 

 

A hazai tojástermelőknek jól jöhet a Hollandiából gyűrűző botrány, hiszen mint mondják, a vásárlók a hazai termékeket keresik majd és ez esetleges áremelkedéshez is vezethet.

– Ez nekünk egy kedvező lehetőség lehet a tojásárakra vonatkozóan, mert hiány mutatkozhat Európában. Reméljük, hogy mi termelhetjük ennek a hiánynak egy részét és számunkra kedvezőbb árakon értékesíthetjük a tojásokat a piacon – tette hozzá dr. Kalhammer Mátyás, a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének tagja.

A botrány kezdete óta a Nébih azt javasolja, hogy a vásárlók inkább magyar tojást fogyasszanak, a mostani ismeretek szerint azok ugyanis biztonságosak. Egyelőre nem tudni, hogy a Fipronil rovarirtó szert milyen okból keverték be a hollandiai tojástelepeken használt fertőtlenítőszerbe. Az érintett országokból származó tojásokat hazánkban megsemmisítik.

Megosztás:

Címke: , , , , ,