Az EU-s energiacímkék sok termék sorsát megpecsételik

Egy sokak által már elfeledett EU-s direktíva második lépcsője lép életbe néhány héten belül, emiatt a jelenleg forgalomban levő porszívók jórészét kénytelenek lesznek kivonni a gyártók a forgalomból, de nem ez lesz az egyetlen változás.
2014-et írtunk, amikor az Európai Unióban bevezették az energiacímkét a klímák, a hűtőgépek és sok egyéb terméktípus után egy új termékkörre, a porszívókra is, így segítve a vásárlókat a porszívópiacon való eligazodásban. Ugyanezzel a tollvonással környezetvédelmi okokból korlátozták az elektromos teljesítményt: azóta 1600 wattnál nagyobb teljesítményfelvételű porszívót nem lehet forgalomba hozni az Európai Unióban.

 

“2017. szeptemberétől 1600 helyett immár 900 wattban maximalizálják az elektromos teljesítményt, innentől tehát az EU területén ennél nagyobb elektromos teljesítményű porszívó nem kerülhet forgalomba” – tudtuk meg Wágner Gábortól, a prémium német SEBO porszívókat forgalmazó Dunartis Kft. értékesítési vezetőjétől.

Változik az energiacímke is: eddig a legkisebb energiafogyasztású készülékek“A” jelölést kaptak, az energiaéhesebb testvéreik pedig maximum“G”-t. Mostantól a takarékos masinák akár “A+++” jelölésig tornázhatják fel magukat. Ezzel együtt megszűnik az “E”, “F” és“G” kategória.

–    Az éves elektromos energiafelhasználás 62 kWh/év helyett szeptembertől maximum 43 kWh/év lehet. (Az éves energiafelhasználást úgy határozzák meg, hogy megvizsgálják, hogy egy 87 m2 méretű lakást évente 50 alkalommal kitakarítva mennyi elektromos energiát fogyaszt el az adott készülék.)
–    A porszívó szűrőrendszeréből kiáramló, tehát a szobába visszafújt levegő tisztaságának is a korábbi szintnél magasabbnak kell majd lennie; a porszívó egészen pontosan maximum 1% port engedhet majd vissza a levegőbe.
–    A 80 decibelnél hangosabb porszívókat kizárják a piacról.
–    Szigorodik a minimálisan elvárt kemény- és szőnyegpadló tisztítási hatékonyság.
–    A gégecsőnek (már amelyik modellben van) legalább 40.000 hajlítást ki kell bírnia anélkül, hogy megtörne.

 

 

Nem minden porszívóra vonatkoznak a fentiek, a szabályozás csak az alábbi porszívó típusokat érinti:

·    Háztartási és professzionális (pl. szállodai) felhasználásra szánt általános (keménypadló és szőnyeg tisztítására egyaránt alkalmas) álló porszívók és hagyományos felépítésű padlóporszívók
·    Hibrid porszívók (melyek akkumulátorról és hálózatról egyaránt üzemeltethetők).
·    Azok a porszívók, amelyek csak szőnyeg tisztítására alkalmasak
·    Azok a porszívók, amelyek csak keménypadló tisztítására alkalmasak
·    Vízszűrős porszívók (nem tévesztendők össze a nedves porszívókkal)

 

Nem érintettek a
·    Nedves porszívók,
·    Száraz-nedves porszívók,
·    Csak akkumulátorról üzemeltethető porszívók,
·    Robotporszívók,
·    Ipari porszívók,
·    Központi porszívók,
·    Padlópolírozók,
·    Kültéri felhasználásra szánt porszívók.

 

A felsorolt készüléktípusokat tehát továbbra is energiacímke nélkül lehet forgalmazni, és a teljesítménykorlátozás sem vonatkozik rájuk.

 
A szabályozás a gyártókra vonatkozik, így a kereskedőknek meglevő készleteiket szerencsére nem kell megsemmisíteniük. 2017. szeptember 1. után is eladhatják a készleten levő termékeiket, de amint ezek a készülékek elfogynak, a gyártóktól már csak az új direktíváknak megfelelő készülékeket fognak tudni beszerezni.

 
Ha kiszemelt már egy porszívótípust, akkor igen, hiszen ha az az adott modell nem felel meg minden pontban az életbelépő szabályozásnak, hamarosan már nem fogja tudni megvásárolni. Ha a „wattszám-bűvöletében” választ porszívót, és nem bízik abban, hogy a gyártók alacsonyabb wattszám mellett ugyanazt a szívóerőt fogják tudni felmutatni, akkor is itt az ideje a vásárlásnak.

 

Forrás: Piac&Profit

Megosztás:

Címke: ,