Az állatvédők tanácsai tűzijáték idejére

Az ünnepi tűzijáték hang és fényhatással jár – írja közleményében az Orpheus Állatvédő Egyesület. Tapasztalataik szerint az állatokat a tűzijáték sokkolja, amitől elszökhetnek, de az ijedt kutya vagy macska félelemből támadhat, harapást is okozhat.

Seres Zoltán egyesületi vezető javaslata az, hogy az állatok számára a durrogás idejére a gazdik biztosítsanak zárt, hangtól tompított helyet. Megelőző intézkedésekkel a kóborrá váló állatok számát csökkenthetjük, illetve a felelős állattartást segíthetjük elő.

Négy jó tanács az Orpheus Állatvédő Egyesülettől a tűzijáték idejére, az állattartók részére:

  • az ünnepi rendezvényekre kutyát és más házi kedvencet ne vigyünk magunkkal, hiszen a máskor nyugodt, szelíd kisállat számára a tűzijáték pánikot okoz;
  • az otthon tartott házi kedvencet a tűzijáték hang és fényhatása idején zárt helyen tartsuk;
  • a biztonság kedvéért tegyünk kedvencünk nyakába a gazdi elérhetőségét tartalmazó bilétát, hogy ha szükséges, gyorsan tudjon egy esetleges megtaláló kapcsolatot teremteni a gazdival;
  • ha megtörtént a baj, az elveszett kisállatokat érdemes a lakhely legalább 10 km-es körzetében keresni, hiszen az ijedt állat rövid idő alatt nagy távok megtételére is képes.

Forrás: hirado.hu

 

Megosztás:

Címke: , ,