Alacsony a fluoridtartalom a hazai forgalmazású fogkrémekben

A fogkrémek most zárult ellenőrzéséről Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára számolt be, közölte, a tizenegy termékből kilencnél a fluorid tartalom 5-10 százalékkal alacsonyabb volt a feltüntetettnél.

A fogyasztóvédelmi ellenőrzések során a nyári idegenforgalmi főszezonban, az idén a fesztiválokat, a kalandparkokat és a vidámparkokat vizsgálja kiemelten a fogyasztóvédelmi hatóság – mondta Keszthelyi Nikoletta, az NFM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára.

Keszthelyi Nikoletta elmondta, eddig 87 kalandparkot ellenőriztek, 31 helyszínen találtak hiányosságokat, és ezek közül négyet ideiglenesen, azonnali hatállyal bezárattak a hiba kijavításáig. Ez a 34 százalékos kifogásolási arány jelentős javulás a tavalyi 54 százalékhoz képest – tette hozzá.

 

Fotó: Pongrátz Anita/NFM

A vizsgált 136 állandó és utazó vidámpark közül – ide értve a légvárakat és a go-kart pályákat is – hiányosságok miatt tizet záratott be a hatóság, illetve megtiltották a hibás berendezések működtetését. A vizsgálatok során a revizorok a megfelelőségi, terhelhetőségi tanúsítványt, az üzemeltetési naplót kérik el, emellett a műszaki felülvizsgálatok megtörténtét és azt is ellenőrzik, hogy a kezelő személyzet kapott-e megfelelő oktatást. A bezárt kaland- és vidámparkok kizárólag a hibás eszközök kijavítását és a hiánytalan, szabályos dokumentációk hatóságnak történő bemutatása esetén nyithatnak ki újra – tette hozzá a helyettes államtitkár.

(MTI; NFM)

Megosztás:

Címke: , , ,