A hazájukért és az elnyomás ellen harcoltak

Az orosházi városvezetés, a rendvédelmi szervek és intézmények vezetői emlékeztek közösen a háborúkban elhunyt hősi halottakra az Árpád-kertben, a Hősök napján.

Annak idején gróf Tisza István egykori magyar miniszterelnök emelte jogerőre, hogy állítsanak hősi emlékműveket országszerte. Ezeket a szobrokat napjainkban is megtalálhatjuk a magyar falvakban és városokban, mely Orosházán az Árpád-kertben kapott helyet.

Az orosházi városvezetés szerint a hősi halottak előtti tisztelgés létfontosságú. Úgy vélik, hogy az első és második világháborúban elesett százezrekre megkülönböztetett módon kell megemlékezni. Orosházán a Hősök napját május 26-án tartották az Árpád-kertben, ahol Antal László önkormányzati képviselő tartott beszédet.

– A mai napon azokra emlékszünk, és azok emlékét idézzük, akik a legtöbbet, a legértékesebbet, az életüket áldozták a hazának. Azoknak emléke felett mondunk imát, akik minden tétovázás nélkül tették a kezüket a halál kapujának kilincsére, mert lobogó lánggal égett bennük a magyar haza iránti szeretet – mondta el beszédében.

Kiemelte a névtelen katonák, akik zord körülmények között álltak helyt embertelen körülmények között az utolsó pillanatig ugyanolyan emberek voltak, mint bárki más. Megtették kötelességüket a csataterek poklában, a kötözőhelyek iszonyatában, a hadifogság kiszolgáltatottságában azért, hogy jelöletlen sírokat állítsanak számukra messze otthonaiktól.

A beszéd után az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai adták műsorukat, akiket tanáruk Víghné Pintér Lilla készített fel. Az ünnepség zárásaként az önkormányzat, a megemlékező civil szervezetek, intézmények és a FIDESZ képviselői egy-egy koszorút helyeztek a Hősök-szobra talapzatánál, így leróva tiszteletüket a háborúk hősi halottjai előtt.

Megosztás:

Címke: , , , , ,