A Gyulai Várszínház két nagydíjat is elhozott a POSZT-ról

A 17. Pécsi Országos Színházi Találkozón a legjobb férfi főszereplőnek idén Trill Zsoltot, a legjobb 30 év alatti férfi színésznek pedig Gyöngyösi Zoltánt választotta a zsűri, mindketten a Gyulai Várszínház és a Nemzeti Színház közös produkciójában, Shakespeare III. Richárd című királydrámájában álltak színpadra. A színházi szakma kiemelkedő rendezvényének további Békés megyei vonatkozásai is voltak.

 

Idén 17. alkalommal rendezték meg a Pécsi Országos Színházi Találkozót, vagyis a POSZT-ot. A versenyprogramba a két idei válogató, Árkosi Árpád rendező és Kovács Dezső kritikus a 2016. március 1. és 2017. március 5. között bemutatott, magyar nyelvű színházi premierek közül választott ki hét nagyszínpadi és hét kamara előadást. Így került be a versenybe a Gyulai Várszínház és a Nemzeti Színház közös produkciója, Shakespeare III. Richárd című királydrámája.

A darabot tavaly júliusban a nagy angol színpadi szerző halálának 400. évfordulóján mutatták be a fürdővárosban. A drámát a sikeres fiatal rendező, ifj. Vidnyánszky Attila állította színpadra a vár udvarán, a Gyulai Várszínház produkciójaként. A műben a díjazott Trill Zsolt és Gyöngyösi Zoltánt mellett olyan nagyszerű színészeket láthatott a nagyérdemű, mint Eszenyi Enikő, Hegedűs D. Géza, Szűcs Nelli vagy Trokán Nóra.

A XVII. POSZT ünnepélyes díjátadó gálája a fesztivál utolsó napján, a Kodály Központban volt. Az estet Szente Vajk rendezte, aki a Csabai Színistúdióban ismerkedett meg a színészi, rendezői szakma alapjaival és vált országosan ismert és elismert szakemberré.

A szakmai zsűri díjai:

legjobb előadás: Mesél a bécsi erdő – Örkény Színház, Budapest

legjobb rendezés: Székely Kriszta – Nóra – karácsony Helmeréknél, Katona József Színház, Budapest

legjobb női főszereplő: Ónodi Eszter – Nóra – karácsony Helmeréknél, Katona József Színház, Budapest

legjobb férfi főszereplő: Trill Zsolt – III. Richárd, a Gyulai Várszínház és a Nemzeti Színház közös produkciója

legjobb női mellékszereplő: Für Anikó – Mesél a bécsi erdő, Örkény Színház, Budapest

legjobb férfi mellékszereplő: Nagy Viktor – Apátlanul (Platonov), Katona Jószef Színház, Kecskemét

legjobb 30 év alatti női színész: Sodró Elza – A falu rossza, Weöres Sándor Színház, Szombathely

legjobb 30 év alatti férfi színész: Gyöngyösi Zoltán – III. Richárd, a Gyulai Várszínház és a Nemzeti Színház közös produkciója

legjobb színházi zene: Kákony Árpád – Mesél a bécsi erdő, Örkény Színház, Budapest

legjobb koreográfia: Bodor Johanna – A chicagói hercegnő, Budapesti Operettszínház

legjobb írói és dramaturgi munka: Wéber Kata és Boronkay Soma – Látszatélet, Proton Színház (Trafó)

legjobb jelmez: Ignjatovic Krisztina – Mesél a bécsi erdő, Örkény Színház, Budapest

legjobb díszlet: Ágh Márton – Látszatélet, Proton Színház (Trafó)

legjobb fényterv: Yuri Kordonsky – A mélyben, Kolozsvári Állami Magyar Színház

Végezetül még egy békéscsabai vonatkozás. Ahogy arról már korábban beszámoltunk a 17. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai zsűrijében idén helyet kapott Felkai Eszter Jászai Mari-díjas színművész, a Békéscsabai Jókai Színház Örökös tagja is.

Megosztás: