2010 óta több mint 660 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma

2016. október 5. 14:28 | Laczkó Viktória

2010 óta több mint 660 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, valamint 3 éve folyamatosan növekszik a reálbér is - közölte Cseresnyés Péter Békéscsabán tartott sajtótájékoztatón. Az államtitkár ezenkívül kitért arra, hogy Magyarországon még nem beszélhetünk hosszan tartó munkaerőhiányról és arra is, hogy a szakképzés területén történt átalakításoknak az a célja, hogy ez így is maradjon.

- Egy globális, általános munkaerőhiányról még nem beszélhetünk, és pontosan a szakképzés átalakításával azt szeretnénk elkerülni, hogy a későbbiekben sem lehessen ilyenről beszélni, hogy egy általános jellemző munkaerőhiányról, és hosszan tartó munkaerőhiányról beszélni egyetlenegy szakmában sem - fejtette ki Cseresnyés Péter. 

Jó irány a duális képzés 

A duális képzésben a fiatalok munkahelyi körülmények között szerezhetik meg a szakmai gyakorlatukat, ezen felül „munkakultúrát” is tanulnak - az államtitkár szerint.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum tanulói is effajta képzésben tanulnak. A sajtótájékoztatón elhangzott: folyamatosan növekszik a BSZC-ben tanulók száma és a felnőttképzésben is megemelkedett azok létszáma, akik új szakmát, új képesítést kívánnak szerezni.

A duális képzés előnyeit Vantara Gyula országgyűlési képviselő is kiemelte: szerinte az alkalmazottak tudásának fejlesztésével tudunk gazdasági előrelépést elérni. 

- Szakképzett, jól képzett, a mindennapi életben helytálló szakembereket fogunk képzeni, ami azt jelenti, hogy alkalmazkodni fognak mindenféle igényhez. És így azok a munkaerőigényeket, amik jelentkezni fognak - várhatóan az élelmiszer-, vagy a gépipar és egyebek vonatkozásában - ki fogjuk tudni elégíteni, ebben van szerepe az oktatási intézménynek Vantara Gyula szerint. 

Börzékkel a teljes foglalkoztatás eléréséért 

A foglalkoztatás teljes elérésére törekednek Békés megyében – fogalmazott Gajda Róbert kormánymegbízott. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, segítséget kell nyújtani a hátrányos helyzetben lévőknek, hogy visszakerüljenek az elsődleges munkaerőpiacra. Ennek elérése végett több képzési- és állásbörzét tartottak a megyében 1,7 milliárd forintos büdzséből.

- 7773 fő jelent meg ezeken a börzéken, ezek közül 1497 fő volt, aki alacsony iskolai végzettséggel rendelkezik és 566 olyan fő is volt, aki a közfoglalkoztatásban tevékenykedik. Nagyon fontos adat, hogy 501 munkáltató ajánlotta fel, adta meg azt az álláslehetőséget, ami alapján ezek a meghívott személyek tudtak választani - foglalta össze Gajda Róbert

Jelentős növekedés a foglalkoztatás terén 

A foglalkoztatási főosztály vezetője dr. Nagy Ágnes végezetül ismertette: a rendszerváltás óta soha nem dolgoztak ennyien Békés megyében, mint most. Az elmúlt 5 évben kilenc százalékponttal emelkedett a foglalkoztatási ráta, a foglalkoztatási arány Békés megyében. - Ez azért már egy mérhető és úgy gondolom, hogy egy nagyon komoly elmozdulást jelent -jelentette ki az osztályvezető. 

Az osztályvezető azt is kiemelte, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a közfoglalkoztatásból visszaemeljék a közfoglalkoztatottakat a munkaerőpiacra. Az elmúlt hónapokban 300 embert vezettek vissza a programból az elsődleges munkaerőpiacra.

FEL