1440 perc, több száz vers - véget ért a 24 órás versfolyam

2016. április 12. 10:09 | Varga Diána

Népszerű színművészeket, alkotókat, előadókat és közéleti személyiségeket kért fel a Békéscsabai Jókai Színház arra, hogy mondják el kedvenc költeményüket. Vasárnap estétől hétfő estig tartott a költészet napi 24 órás versmaraton a Békéscsabai Jókai Színházban.

A hagyományokhoz híven gongszóval nyitották meg vasárnap este 8 órakor a 24 órás versfolyamot. Seregi Zoltán színházigazgató ünnepélyes szavai után Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere osztott meg egy költeményt az érdeklődőkkel.

Nem volt két egyforma óra az egész napos versfolyamon. A vasárnap esti megnyitó után ugyanis egy-egy fél órás blokknak külön házigazdája, díszvendége és vendégei voltak. Ez volt az ötödik olyan alkalom, mikor a színház közös szavalásra hívta a békéscsabaiakat.

Katkó Ferenc, a Békéscsabai Jókai Színház színművésze kérdésünkre úgy fogalmazott: amikor meghirdetik a versfolyamot, a színház felkéri Békéscsaba közéleti személyiségeit, akik hoznak magukkal egy-egy díszvendéget, mindemellett minden egyes blokkhoz társul a Jókai színház egy-egy művésze. 

A versfolyam első fél órájában a békéscsabai röplabdás lányok mutatták meg, hogy nem csak a sporthoz értenek, hanem az irodalomhoz is. A röplabdások edzés után érkeztek a rendezvényre.

Baran Ádám. a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület elnöke a lányokat képviselve azt mondta: az első félórában még mindenki fiatalos lendülettel és hévvel vetette bele magát a munkába, azt követően azért már érezhető volt a fáradtság, ám mint fogalmazott, a kultúra oltárán áldozni mindig egy nemes feladat.

Nem csak magyar, hanem angol nyelvű verseket is hallhatott a közönség a 24 óra alatt. William Shakespeare halálának négyszázadik évfordulójára is emlékeztek a szavalók. A 24 órás verselést hétfőn este Kiss Tibor alpolgármester zárta.

FEL